Chateaubriand

LeJean Ossenhaas Uruguay

ca. 1400 gram

€50,29
LeJean Ossenhaas biefstuk

ca. 150 gram

€8,09
LeJean Chateaubriand  Black Angus

ca. 800 gram

€53,55 €50,99
LeJean Zijlende Black Angus

ca. 700 gram

€24,49

Chateaubriand

Een chateaubriand zal je waarschijnlijk bekend voorkomen indien je vaak uiteten gaat bij een restaurant dat vlees serveert. Toch is het eten van dit heerlijke stuk vlees niet enkel en alleen weggelegd voor mensen die vaak uiteten gaan. Door dit vlees op de juiste manier te bereiden wordt het namelijk ook thuis mogelijk om een heerlijk stuk vlees op tafel te zetten. In ieder geval vertellen we je graag wat meer over dit stuk vlees. Zo weet je na het lezen van onderstaande informatie waar dit stuk vlees vandaan komt, welke voorbereidingen je moet treffen en natuurlijk hoe je dit vlees op de beste manier kunt bereiden. Lees dan ook snel verder indien je niet kan wachten op deze informatie.

Wat is een chateaubriand?

Een chateaubriand is afkomstig van de ossenhaas van een rund. Dit vlees bevindt zich onder de rugspier van de koe en is in de meeste gevallen het grootste stuk ossenhaas. Hierdoor is dit stuk vlees dan ook altijd behoorlijk aan de maat, waardoor je kunt genieten van een smaakvol en groot stuk vlees. Dit vlees is bijzonder mals, doordat het vrijwel niet in beweging komt. Binnen ons assortiment vind je zowel een chateaubriand die afkomstig is van een Black Angus runderen, Blonde d’Aquitaine runderen of runderen uit Uruguay. Doordat deze runderen met graan gevoerd worden bevat ons vlees tevens meer vet, waardoor je bent verzekerd van een geweldige smaak. Daarnaast is ieder chateaubriand uit ons assortiment bijzonder mals, mits je het vlees natuurlijk op de juiste manier weet te bereiden. Gelukkig helpen wij je hier graag een handje bij door enkele van onze tips met je te delen.

De bereiding

Een chateaubriand is zowel te bereiden in de pan, de oven of op de barbecue. Vaak zien we echter dat er voor wordt gekozen om zowel gebruik te maken van de pan als van de oven, omdat het een behoorlijk stuk vlees betreft. In ieder geval is het bij alle bereidingswijzen van belang dat het vlees eerst op kamertemperatuur komt. Haal het vlees dan ook minimaal een uur voordat je het gaat bakken, braden of grillen uit de koelkast.

Bakken in de pan en braden in de oven

Zodra het vlees eenmaal op kamertemperatuur is gekomen kan je van start gaan met de bereiding. Maak hiervoor gebruik van een pan en gooi hier een scheut olie in. Verwarm de oven alvast tot een temperatuur van 100 ℃. Voordat je het vlees in de pan doet raden wij het aan om het vlees te marineren met zout. Bak het vlees kort in de pan voor een knapperige rand en gooi hier vervolgens boter bij. Bak de chateaubriand vervolgens enkele minuten aan beide kanten.

Verplaatst het vlees vervolgens van de pan naar de oven. Op het moment dat het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van zo’n 48 tot 50 ℃ zal het vlees gaar zijn. Wel is het belangrijk om dit geheel nog even kort te laten rusten, zodat de aanwezige sappen gelijkmatig over het vlees verdeeld worden. Dit zal bijdragen aan de unieke smaak van de chateaubriand. Eventueel is het mogelijk om het vlees nog extra te marineren met wat peper en zout, maar dit is natuurlijk afhankelijk van je eigen voorkeuren.

Grillen op de barbecue

Het is tevens mogelijk om een chateaubriand te grillen op de barbecue. Houdt er ook hierbij echter rekening mee dat het om een groot stuk vlees gaat. Dit is dan ook precies de reden dat wij je aanraden om gebruik te maken van verschillende warmtezones. Hierdoor wordt het namelijk mogelijk om het vlees eerst op een hoge temperatuur te grillen, zodat er een knapperige buitenkant ontstaat. Vervolgens laat je het vlees garen op een wat lagere temperatuur.

Zorg er ook tijdens het grillen voor dat je de chateaubriand minimaal een uur voor de bereiding uit de  koelkast haalt, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen. Verwarm de ene zijde van de barbecue vervolgens tot een temperatuur van zo’n 250 – 275 ℃. Leg het vlees op het warmere gedeelte van de barbecue en gril het vlees 2 minuten lang aan beide kanten. Leg het vlees vervolgens op de minder warme zone (115 – 125 ℃). Op het moment dat er kerntemperatuur is bereikt van tussen de 48 – 50 ℃ is het vlees voldoende gegaard. Laat het vlees tot slot minimaal 5 minuten rusten. Vervolgens wordt het mogelijk om het vlees zelf te eten of te serveren aan je gasten. Serveer de chateaubriand eventueel in combinatie met kruidenboter en voeg naar wens zout of peper toe voor extra smaak.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »