Tamme Gans
Tamme Gans
De gans is erg populair in de winter maanden, maar ook in de zomermaanden is het malse ganzenvlees zeker de moeite waard!
Ganzen behoren, net als eenden, tot de biologische familie van eenden en zijn nauw verwant aan hen. Vanuit biologisch oogpunt behoren zwanen ook tot het geslacht van ganzen, ook al verschillen ze aanzienlijk in de lengte van hun nek. De Romeinen en Grieken domesticeerden de wilde grauwe gans, waaruit de beroemde huisgans voortkwam. Ze bevond zich op bijna elke boerderij naast de eenden en werd geslacht en geplukt voor het vlees en veren. Er zijn ongeveer 15 ganzenrassen, waarvan sommige heel verschillend gekleurd zijn: van blauw tot grijs, bruin of gevlekt tot puur wit. De bekendste ganzenrassen zijn de bultganzen, die voortkwamen uit gedomesticeerde zwanen, en de Pommerse ganzen.
Bereidingstips
Bij een traditionele kerstgans is het "vel" voor velen het lekkerste, de perfecte kerstgans heeft een knapperig vel met zacht en sappig vlees. Omdat ganzenvlees vetter is dan overige soorten gevogelte, kan het ook helpen om tijdens de bereiding de hoeveelheid vet te verminderen. Om ervoor te zorgen dat je van de gans kunt genieten, moet je een paar tips volgen.
- Een eerste klas gans van 4 kg is geschikt voor ca 6-8 personen.
- Neem te tijd! Voor een hele panklare gans, moet je een uur kooktijd per kilogram gewicht rekenen. Bij de slow-cooking-methode moet je nog meer tijd inplannen. Houd daarnaast rekening met het rustig ontdooien van de Gans. Voor een gans van 4 kg kan dit een goede 24 tot 48 uur zijn.
- Plan de vulling. Ganzen zijn zeer variabel te bereiden en kunnen op de klassieke manier gevuld worden met gedroogd fruit en brood of kastanjes. Maar ook moderne vullingen met gember of koriander gaan goed samen met het aroma van een gans.
- De perfecte korst. Je kunt dit op een aantal manieren bereiken. Gier ongeveer een uur voor het einde bouillon of een marinade van honing en sinaasappelsap over de gans. Dit maakt de huid ongelooflijk krokant.
Kwaliteit Ganzen
Bij ganzenvlees zijn factoren als opfok, houderij, leeftijd en voer bepalend voor de smaak. De ganzen die je bij online slager LeJean panklaar koopt, komen voornamelijk uit de belangrijkste gans producerende landen: Polen en Hongarije. Onze Ganzen genieten van een volledig plantaardig dieet van minimaal 70% aan granen. Mais en tarwe rechtstreeks van de boer zijn het hoofdvoedsel van de ganzen. Er wordt geen krachtvoer of genetisch gemodificeerd voer aan dit gevogelte gegeven. Dit garandeert producten van de hoogste kwaliteit.
Meer vragen over onze ganzen?
Voor meer vragen of extra informatie neem contact met ons op via de mail: [email protected] of bel ons op nummer:070 2017034. Wij helpen je graag verder!