Gratis verzending v.a. 60,00
Kies je eigen bezorgmoment
Levering tussen 17:00-22:00 uur
9.3Kiyoh
Toegevoegd aan winkelwagen
Bewerk winkelmandje Ga verder met winkelen
Lamsbout: product van de maand

Lamsbout: product van de maand

minuten lezen

Vooral tijdens Pasen is lamsvlees erg populair: het is heerlijk mals en zacht. Met de lamsbout zet je echt iets bijzonders op tafel. We begrijpen wel dat de lamsbout één van de favorieten onder bourgondische genieters is.

De lamsbout: wat is het? 

Lamsbout betekent....bout van het lam. Dat klinkt misschien nog niet heel duidelijk. Want welk deel wordt er nu bedoeld? De lamsbout komt van de achterkant van het lam (de bout), inclusief de bil. De lamsbout is sappig, vrij mager en toch vol van smaak. Wist je dat er twee 'soorten' lamsbouten zijn? Je kunt kiezen voor lamsbout met been of lamsbout zonder been. Maar wat is dat verschil?
De lamsbout zonder been bevat - zoals de naam al verklapt - geen bot. Het collageen in het bot lost tijdens de (langzame) bereiding op. Het bot geeft een zoetige smaak aan het vlees. Let op: het bot lost niet op tijdens de bereiding. Dit kan het snijden iets lastiger maken dan bij lamsbout zonder been. Maar meestal is het  bot er eenvoudig uit te halen, omdat het vlees helemaal zacht wordt.

Waar komt de lamsbout vandaan?

Onze lamsbouten komen van lammeren die zijn opgegroeid in open groene velden in Nieuw-Zeeland. Het klimaat, de schone lucht en zuiver water zorgen voor een prettige leefomgeving. De lammeren zijn grasgevoerd en grazen elke dag van het jaar heerlijk rond in het weiland van de gepassioneerde en ervaren boeren van Silver Fern Farms in Nieuw-Zeeland.

Voor je talenknobbel..

In het Engels wordt de lamsbout lamb leg genoemd. Wil je iets specifieker zijn en zoek je lamsbout zonder been? Dan is het lamb boneless leg. In het Frans is het gigot d’agneau (sans os).

Bereidingswijzen

Hoe maak je de lamsbout klaar? De lamsbout is op verschillende manieren te bereiden: in de pan, op de barbecue en in de oven. Heb je een lamsbout met been? Laat het been dan tijdens de bereiding zitten. Achteraf kun je het er eenvoudig uithalen. Je kunt er ook voor kiezen om het bot voor bereiding eruit te halen en het 'gat' te vullen met bijvoorbeeld verse rozemarijn, knoflook en citroen.
Bereid de lamsbout mooi rosé: zo komen de smaken het beste tot zijn recht. We raden aan om hiervoor een kerntemperatuur van 60-62 ⁰C aan te houden.
Tip: marineer de lamsbout een dag van tevoren met rode wijn, knoflook en verse kruiden, zoals rozemarijn en tijm. Maak vervolgens van de marinade een saus door de overgebleven marinade in te koken en daarna met boter en bloem af te maken.

Voorbereiding

Voor welke bereiding je ook kiest, is het belangrijk dat je de lamsbout minimaal 24 uur voor bereiding uit de koelkast laat ontdooien. Haal het vervolgens 6 uur voor bereiding uit de koelkast.

Bereidingen

Hoe lang lamsbout bereiden?
De lamsbout kan je heerlijk low & slow bereiden in een slowcooker, maar wist je dat de oven, bbq of grote braadpan ook geschikt zijn hiervoor? 

Lamsbout bakken in de pan
Gebruik voor het bereiden van de lamsbout in de pan een braadpan. Verwarm boter, olie of eendenvet in de pan en schroei het vlees op hoog vuur rondom. Verlaag het vuur en braad de lamsbout zachtjes voor zo'n 40 minuten. Voeg na 35 minuten eventueel nog wat knoflook en tomaten toe. Haal de lamsbout uit de pan en laat het nog even 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. 

Lamsbout op de bbq
Bestrooi de lamsbout met een rub. Je kunt er ook voor kiezen het been eruit te halen en te vullen met kruiden naar keus. Stel de temperatuur van de barbecue in op 54 ºC en laat de lamsbout rustig garen totdat de kerntemperatuur van 56-58 ⁰C is bereikt (voor rosé). Dit duurt ongeveer 90 minuten. Haal de lamsbout van de bbq en laat 10 minuten rusten onder aluminiumfolie voordat je het vlees in mooie plakken snijdt.

Lamsbout in de oven
Bereid de lamsbout eenvoudig in de oven. Verwarm de oven voor op 150 ⁰C en gaar de lamsbout 3 uur lang. Zorg er wel voor dat je tijdens de bereiding elk uur de bout met zijn braadsappen bedruipt, zo blijft het vlees lekker mals. Laat na de bereiding de lamsbout nog zeker 15 minuten rusten onder aluminiumfolie. Als de lamsbout klaar is, kan het been (als het been bevat) er eenvoudig uit gehaald worden. Let wel op: het is warm.

Combinaties met lamsbout

Wat is lekker bij lamsbout? Serveer de lamsbout bijvoorbeeld met (gepofte) aardappelen, peen en koolraap. Serveer met een rode wijnsaus of een honing-tijmsaus. Ben je op zoek naar een recept? Hieronder vind je de lekkerste recepten met lamsbout.
- Lamscurry met naan
- Lamsbout met tijm en rozemarijn van de bbq
- Lamsrollade gevuld met rataouille
- Lamsbout uit de Dutch oven
- Lamsrollade met kruidenkorst en rodewijnsaus

Meer weten?

Je kunt zowel lamsbout met been als lamsbout zonder been kopen bij online slager LeJean. Heb je een vraag over de lamsbout of over een ander product uit ons assortiment? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen via  +31 (0)70 201 7034 of stuur een e-mail naar [email protected] We staan elke werkdag voor je klaar en beantwoorden je mail zo snel mogelijk.

 

Delen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Categorieën
Dagelijks vlees Rund Varken Gevogelte Wild Lam Exotisch Seafood Halal BBQ Toebehoren ★ Actie ★ Klantenservice Mijn account