15 February 2021

Picanha it is!

Picanha is dé uitblinker van deze maand. Waarom? Ten eerste, omdat dit gewoonweg een zeer mals en bijzonder stuk vlees is. Daarnaast merken wij dat dit rundvlees te weinig aandacht krijgt in Europa. Ook in Nederland hebben vrij weinig mensen tot op dag van vandaag dit vlees ooit geproefd en het is dan ook ons doel om hier verandering in te brengen. Wat is Picanha en hoe bereid je dit vlees op de beste manier? Dat en meer gaan we je vertellen in dit artikel. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder voor meer informatie.

 

Wat is een picanha?

Voordat we je meer gaan vertellen over hoe je dit vlees op beste manier kunt bereiden, vinden we het belangrijk dat je eerst meer te weten komt over dit heerlijke vlees. Wat is een picanha precies? Dit vlees komt oorspronkelijk uit Brazilië. In dit land is dit stuk rundvlees al jarenlang enorm populair en zelfs één van de meest gegeten stukken vlees. Het vlees uit ons assortiment is echter afkomstig van minimaal 100 dagen graan gevoerde runderen uit Australië, Argentinië, USA. Doordat onze runderen met graan gevoerd worden, is het vlees mooi gemarmerd en tijdens de bereiding zal het vet wegsmelten. In combinatie met de aanwezige vetkap zal dit zorgen voor een ongeëvenaarde smaakbeleving. Andere populaire vleessoorten zijn o.a. de Chateaubriand en de Côte de boeuf.

Picanha is het staartstuk van een rund. Om precies te zijn bevindt het vlees zich achteraan op de rug van het rund vlakbij de staart. Dit deel van het rund is weinig in beweging, waardoor het werkelijk zo mals als boter is. Het vlees heeft de vorm van een driehoek, een prachtige rode kleur en een mooie dikke vetkap. De vraag: “Wat is Picanha?” hebben we nu beantwoord en in dit geval zal je het ook niet zo verwonderlijk vinden dat dit vlees het meest gegeten vlees van Brazilië is.

Picanha bereiden

De voorbereiding

Hoewel het ook mogelijk is om het vlees in de oven te bereiden, willen wij iedereen aanraden om dit rundvlees op de barbecue te bereiden. Wij raden dit aan, omdat de barbecue nét wat extra smaak toevoegt. Dit is dan ook precies de reden dat we je meer gaan vertellen over de bereidingswijze op de barbecue. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je het vlees een uur voor de bereiding uit de verpakking haalt. Dek het vlees af en laat het op kamertemperatuur komen. Wanneer het vlees op kamertemperatuur is dep je de Picanha droog met keukenpapier en snij de vetlaag kruislings in. Hierdoor zal het vlees tijdens het barbecueën niet krom gaan staan. Wel is het hierbij belangrijk om goed in de gaten te houden dat je niet te diep in het vlees snijdt. Bedek de vetlaag van het vlees vervolgens met een laag grof zeezout. Doordat het vlees van zichzelf al bijzonder smaakvol is, is het niet noodzakelijk om hier nog extra kruiden aan toe te voegen. Natuurlijk is dit wel mogelijk indien je hier de voorkeur aan geeft. Laat het zout in ieder geval minimaal een uur in het vlees trekken, voordat je het vlees gaat bereiden. Zout trekt namelijk vocht aan, waardoor het vlees tijdens de bereiding meer vocht zal vasthouden. 

De barbecue

Indien je de bovenstaande stappen van de voorbereiding hebt doorlopen, is het tijd om de barbecue aan te steken. Zorg er in ieder geval voor dat de barbecue een temperatuur van 130 ⁰C bereikt, voordat je het vlees erop legt. Leg tevens een aluminium schaaltje onder de picanha, zodat al het vet wordt opgevangen. Leg de picanha met de vetkap omhoog op een rooster en steek vervolgens een kernthermometer in het dikste gedeelte van het vlees.

Voor de meest optimale smaak raden wij het aan om de picanha te barbecueën tot er een kerntemperatuur van 47 ⁰C graden is bereikt. Indien je niet de beschikking hebt over een kernthermometer raden wij het aan om het vlees om de 20 minuten te controleren. Controleer in dit geval goed of het vlees de juiste cuisson heeft bereikt.

Op het moment dat het vlees de juiste kerntemperatuur of de juiste cuisson heeft bereikt haal je de picanha van de barbecue. Plaats het vlees in aluminiumfolie en laat het geheel minimaal een kwartier rusten. Voer tijdens dit kwartier de temperatuur van de barbecue flink op, zodat je het vlees vervolgens gedurende 4 minuten kunt grillen tot het moment dat de buitenkant van het vlees een mooi goudbruin randje heeft.

Tot slot haal je de Picanha van de grill en leg je deze weer in het aluminiumfolie. Laat het vlees even goed doorgaren (minimaal 15 minuten), zodat alle sappen gelijkmatig door het vlees worden verspreid. Dit zal de smaak ten goede komen. Vanaf dit moment is het mogelijk om het vlees te eten of bijvoorbeeld te serveren aan je gasten. Let er wel altijd goed op dat je het vlees tegendraads snijdt, zodat je het meest malse vlees ervaart.

Meer weten?

De vraag: “Wat is picanha?” hebben wij van Lejean in dit blogartikel zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Toch is het altijd mogelijk dat je nog meer vragen hebt over dit heerlijke stuk vlees. Schroom in dit geval dan ook niet om telefonisch of via e-mail contact met ons op te nemen. Bel naar +31 (0)70 201 7034 of stuur een e-mail naar [email protected] Wij vertellen je graag meer over de picanha's uit ons assortiment.

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »