13 October 2020

Picanha it is! Product van de maand

Picanha, de uitblinker van de maand augustus! Een prachtig stuk dat meer aandacht verdient. Wil jij meer weten over de picanha en hoe je deze het beste kunt bereiden? Lees dan gauw hieronder!

Een stukje talenkennis..

Nederlands - Staartstuk

Engels - Rumpcap

Frans - Culotte de rumsteak de boeuf

 

Wat is picanha & waar komt het vandaan?

De picanha vindt zijn oorsprong in Brazilië. Daar is het al jarenlang enorm populair en een van de meest gegeten stukken vlees. Ook in Nederland maken steeds meer vleesliefhebbers kennis met dit prachtige product en dat is niet voor niets!

 

De picanha’s van LeJean zijn van 100 dagen graan gevoerde runderen uit Australië en is mede daardoor mooi gemarmerd. Gedurende de bereiding zal het vet in het vlees smelten wat samen met de vetkap zorgt voor een unieke smaakbeleving!

 

Je vindt de picanha bij het rund in het staartstuk, vandaar de benaming. Je herkent hem aan zijn driehoekige vorm, prachtige rode kleur en mooie dikke vetkap. Qua malsheid ligt het tussen een rosbief en een rumpsteak. Dit komt doordat het een groep spieren is die niet veel gebruikt wordt door het rund.

 

Less is more

De picanha is barbecue vlees bij uitstek. Wij bereiden hem daarom liever op de barbecue dan in de oven. Simpel genoeg door de specifieke barbecue smaak die aan het vlees komt. Zo bereiden wij de picanha; Haal het vlees een uur voor bereiding uit de verpakking en laat afgedekt op temperatuur komen. Dep het vlees goed droog met keukenpapier. De vetlaag bedek je met een flinke laag grof zeezout. Het vlees heeft van zichzelf al veel smaak, waardoor je geen extra kruiden meer hoeft toe te voegen.

 

Nu denk je misschien dat zout alleen voor de smaak gebruikt wordt, maar niets is minder waar. Het zout trekt vocht aan, waardoor het vlees meer vocht vasthoudt. Zorg ervoor dat je dit minimaal een uur laat intrekken.

 

Gebruik je liever niet te veel zout? Snijdt dan het vet kruislings in. Dit zorgt ervoor dat het vlees niet krom gaat staan door de hitte. Let hierbij wel op dat je niet in het vlees snijdt!

 

Heat up the BBQ!

Zorg dat je BBQ op een temperatuur van circa 130 ⁰C is en dat je een aluminium schaaltje neerlegt onder de picanha dat het vet opvangt gedurende de bereiding. Leg de picanha met zijn vetkap omhoog op het rooster en steek een kernthermometer in het dikste gedeelte van het vlees.

 

Kerntemperatuur Picanha

Wij adviseren een kerntemperatuur van circa 47 °C. Heb je geen vleesthermometer? Kijk dan elke 20 minuten of de picanha de juiste cuisson heeft bereikt.

 

Wanneer je tevreden bent over de bereikte kerntemperatuur, pak je de picanha in aluminiumfolie en laat je het vlees minstens een kwartier rusten. Stook de BBQ intussen flink op en grill vervolgens de picanha gedurende 2 minuten af tot de buitenkant een mooie kleur heeft gekregen.

 

Pak nu het vlees weer losjes in aluminiumfolie. Op dit moment zal het vlees nog iets doorgaren. Dit is een belangrijke stap in het hele proces. Je hebt vast weleens een biefstuk uit de pan gelijk aangesneden op je bord om vervolgens te constateren dat je biefstuk heel wat vocht verliest. Dit willen we natuurlijk voorkomen. Door het vlees even te laten rusten geef je het de kans om zijn sappen door het vlees te verspreiden. Laat de picanha daarom zeker een kwartier rusten alvorens je dit fantastische stuk vlees aan je gasten voorschotelt. (Ps. Snijd het vlees tegen de draad in!)

 

 

Tip van LeJean!

Wist je dat je ook prima picanha steaks kunt snijden? Of snijdt het vlees in repen van ca. 2 cm zodat je  picanha spiezen kunt rijgen voor op de BBQ! 

 

LeJean biedt meerdere picanha's die zich onderscheiden in land van herkomst en ras.

-Australische graangevoerde Picanha   

-Ierse grasgevoerde picanha

-USA graan gevoerde Black Angus Picanha

 

Ga dan snel naar onze productpagina!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »