Over de bavette steak
De bavette is geportioneerd in een kleinere portie, zodat deze steak voor meer mensen toegankelijk is. De bavette steak is gesneden van de hele bavette. Dit stuk vlees is nog redelijk onbekend in Nederland, maar in Frankrijk wordt het gezien als één van de lekkerste stukken rundvlees. De (hele) bavette komt van de dikste gedeelte van de vang van de rund; dit zit aan de onderkant van de rund. De bavette is echt werkvlees: het heeft veel beweging gehad en het heeft de organen van de koe beschermd. Het heeft een grove, lange draad en een mooie eigen smaak.
Waar komt de bavette steak vandaan?
Deze bavette steak komt van graangevoerde runderen uit Australië. Wil je meer weten over deze runderen? Je leest erover in deze blog. De bavette steak heeft een geheel eigen smaak. Daarom hoef je er maar weinig mee te doen.
Zoals je misschien al gezien hebt, is de bavette steak ook in zijn geheel verkrijgbaar. De bavette - ook wel flapmeat genoemd - weegt zo'n 2 kg.
Algemene bereidingswijze
Een bavette steak kan in zijn geheel bereid worden, maar je kunt er ook een rollade van maken! Maak bijvoorbeeld een carpaccio rollade met babyspinazie, turffelmayonaise en zongedroogde tomaten. Of wat dacht je van een bavette rollade met basilicum kaas en parmaham?
Maak je liever geen rollade? Dat kan natuurlijk ook. Braad het stuk vlees in de pan, oven of op de barbecue en bestrooi het later met een beetje zout.
1. Haal de bavette een uur voor bereiding uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Ben je vergeten de bavette uit de vriezer te halen? Hier lees je hoe je het alsnog snel kunt ontdooien.
2. Dep het vlees droog met wat keukenpapier en zout het vlees kort voor het bakken.
3. Voor de pan: laat de boter lichtbruin worden.
4. Grill het vlees ongeveer 1 minuut aan beide kanten op hoog vuur.
3. Zet het vuur zachter en laat de bavette 3 minuten lang rustig braden. Houd een kerntemperatuur van 53 °C aan.
4. Laat het stuk vlees ongeveer 6 minuten in aluminiumfolie rusten.
5. Snijd tegen de draad in en strooi er wat piramide zout over.
Wil je de bavette steak helemaal afmaken? Serveer 'm dan met chimichurri. Het recept vind je hier.
Tip: gebruik geen kartelmes voor het snijden van de bavette steak.
- Merk: LeJean
- Artikelnummer: 1010107
- Herkomst: Australië
- Houdbaarheid: 6 Maanden na ontvangst
- Leveringsconditie: Diepvries / Quickfrozen
- Kiloprijs: € 42.99
- Samenstelling: 100% Rundvlees
