22 May 2018

Picanha met gegrilde prei

 

Ingrediënten voor 6 personen

1 graangevoerde picanha Black Angus (staartstuk) van ca. 1600 g

1 el grof zeezout

grofgemalen zwarte peper

12 jonge preien

 

TIP

Lekker met romescosaus

Staartstuk met cavemanstyle gegaarde prei

Voor dit recept gebruikte we de Grain Fed Black Angus Picanha van LeJean. De Picanha ook wel runderrumpcap of staartstuk genoemd. Een prachtig stuk vlees om in zijn geheel te bereiden op de barbecue. Door de langzame bereiding hebben de smaken uit de vetkap alle tijd om opgenomen te worden door het vlees. Naast de sublieme smaak en sappigheid is het ook nog eens een heus spektakel Picanha te bereiden. Want natuurlijk kunnen ook wij het niet laten de Picanha even kort te laten vlammen. Natuurlijk niet te lang, want we willen zeker niet dat het vlees verbrand.

 

Bereiding

  1. Haal de picanha uit de koelkast en snijd de vetlaag kruislings in. Dep de picanha droog en bestrooi rondom met het zeezout. Bestrooi de vleeskant met grofgemalen zwarte peper. Steek de barbecue aan en verwarm, indirect, tot een temperatuur van ongeveer 100 ˚C. Snijd het groene loof van de preien.
  2. Leg de picanha met de vetlaag naar boven op het rooster. Steek de pen van een kernthermometer tot in de kern van het vlees en stel de temperatuur in op 48 °C. Sluit de deksel van je barbecue en laat de picanha garen tot de ingestelde kerntemperatuur is bereikt.
  3. Haal de picanha van het rooster. Richt de barbecue in om te grillen (directe bereiding, bij voorkeur op een gietijzeren rooster) en breng de temperatuur naar 200 °C.
  4. Leg de picanha met de vetlaag naar boven op het rooster en sluit de deksel van je barbecue. Gril het vlees ongeveer 1,5 minuut. Keer het vlees nu op de vetlaag en gril, met gesloten deksel, nogmaals 1,5 minuut.
  5. Open de deksel voorzichtig. Doordat het vet op de houtskool druipt en er zuurstof bijkomt kunnen er vlammen ontstaan. Haal de picanha van het rooster en laat losjes afgedekt onder aluminiumfolie rusten.
  6. Verwijder intussen het rooster en leg de preien op de gloeiende houtskool (als het niet past kun je de preien in twee porties garen). Sluit de deksel en gaar de preien ongeveer 4 minuten. Keer de preien en gaar ze nogmaals 4 minuten. De buitenkant is dan helemaal zwartgeblakerd.
  7. Haal de preien uit de barbecue en laat ze iets afkoelen. Verwijder het buitenste zwartgebladerde blad en snijd de wortels eraf.
  8. Snijd de picanha in plakken, leg de preien erbij en bestrooi met peper en zout naar smaak.

 

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »