Het verhaal achter dit recept
Lamsvlees met yoghurt uit de oven is een schotel die ik leerde maken op Kreta. Dat komt zo: mijn man en ik bezochten een slakkenfarm. Eigenaar Stavros bleek te hebben gewerkt in een Grieks restaurant in een dorp op nog geen vijf kilometer van ons huis. Daarom sprak hij ook een beetje Nederlands. “Dus je hebt ook verstand van eten?” vroeg ik. “Ja, als je het échte Griekenland wilt proeven, ga dan naar Moni, een dorpje hier vlakbij. Daar zit een taverne waar je kunt eten wat de pot schaft.”
De pot schaftte die avond lamsvlees met yoghurt uit de oven. Nieuwsgierig als ik was, vroeg ik naar het recept. “Dit is een heel eenvoudig gerecht waarvoor je maar een paar ingrediënten en een ovenschaal nodig hebt. Het geheim is… tijd. Het lamsvlees moet lang braden zodat het bijna uit elkaar valt. Pas daarna maak je de yoghurtkorst,” vertelde de kokkin. “Door het zuur van de yoghurt, wordt het lamsvlees extra zacht.”
Ingrediënten
- 1 kilo lamsvlees in dobbelstenen van ongeveer 3 bij 3 cm
- zout
- witte peper
- 2 tl oregano
- 3 teentjes knoflook, grof gehakt
- 250 ml olijfolie
Voor de yoghurtkorst:
- 500 gram Griekse yoghurt
- sap van een citroen
- 2 el bloem
- 2 eieren
- zout
- witte peper
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Doe het lamsvlees in een ovenschaal, giet de olijfolie er overheen en masseer oregano, peper en zout erin. Doe er de gehakte knoflook bij en meng door.
3. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet twee uur in de oven.
4. Verwijder het folie, zet terug in de oven en braad nog een half uur.
5. Haal uit de oven, zet die op 200 graden en zet de grill of bovenwarmte aan.
6. Klop de eieren, de bloem, het citroensap en de yoghurt met nog wat zout en witte peper en spreid met een spatel uit over het lamsvlees.
7. Zet de schaal weer 20 minuten in de oven. De yoghurt bovenop is nu een mooie korst geworden.
Tip: Serveer het vlees op smeuïge aardappelpuree of op kritharaki (of de Italiaanse variant: orzo). Artisjokken, bonen of okra zijn heel lekker bij dit gerecht!
Meer Griekse recepten ontdekken?
Dit heerlijke recept komt uit het kookboek van Sancha Schuurs: 'Yiayiá kookt'. In het kookboek vind je Griekse gerechten van zowel het vaste land als de bekende eilanden. De recepten komen altijd met inspirerende verhalen van Sancha zelf. Benieuwd naar nog meer heerlijke recepten? Het boek is rechtstreeks te bestellen via [email protected].