Inspiratie voor dit recept
Spaghetti met gehaktballetjes wordt in Griekenland gezien als comfortfood. Het staat vaak op de kaart als ‘makaronada me keftedakia’. Áls het al op de kaart staat, want dit is een echt gerecht dat Grieken graag zelf thuis maken, eke familie heeft zijn eigen recept.
De keftedakia, de gehaktballetjes, worden meestal met munt op smaak gebracht, maar op Kefalonia kreeg ik een variant met gerookt paprikapoeder. En dat smaakt heel goed bij het rundergehakt van de Black Angus. Kali orexi! Smakelijk eten!
Ingrediënten
- 500 gr Black Angus rundergehakt
- 1 ei
- 75 gr paneermeel
- 1 bosje peterselie, fijngehakt
- 1 kleine rode ui, heel fijn gesnipperd
- 2 teentjes knoflook uit de pers
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder
- zwarte peper uit de molen
- zout
- olijfolie om in te bakken
- 500 gr spaghetti
- 200 gr kefalograviéra, geraspt (of een andere schapenkaas, bijvoorbeeld pecorino)
Voor de saus:
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 250 ml zoete rode wijn, bijvoorbeeld Mavrodaphne
- 250 ml water
- 4 verse tomaten, geraspt
- 1 kleine witte ui, heel fijn gesnipperd
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder
- zwarte peper uit de molen
- zout
Bereidingswijze
1. Meng het ei, paneermeel, de ui, knoflook, het paprikapoeder en de peterselie door het gehakt. Houd wat peterselie over ter garnering.
2. Breng op smaak met peper en zout.
3. Vorm kleine balletjes van het gehakt, iets kleiner dan een pingpongbal. Laat even rusten in de koelkast terwijl je de saus maakt.
4. Verhit wat olijfolie in een hapjespan en doe er de ui en de tomatenpuree in. Door tomatenpuree een minuutje al roerend te bakken, ‘ontzuur’ je die.
5. Bak dan het gerookte paprikapoeder kort mee. Zo komt de smaak goed vrij.
6. Blus af met de wijn en voeg dan het water en de geraspte tomaten toe.
7. Roer door en breng op smaak met peper en zout.
8. Zet een pan water op het vuur voor de spaghetti.
9. Zet dan een koekenpan op hoog vuur, doe er olijfolie in en bak de gehaktballetjes aan alle kanten mooi bruin.
10. Leg ze in de saus in de hapjespan en laat ze tien minuten doorgaren.
11. Kook ondertussen de spaghetti al dente.
12. Verdeel de spaghetti over de borden. Leg er de gehaktballetjes omheen en schep de saus erover.
13. Bestrooi met de kaas en de achtergehouden peterselie.
Benieuwd naar meer recepten?
Wil je meer van dit soort recepten bereiden? Sancha heeft een smakelijk verhalenkookboek geschreven met nog veel meer van dit soort heerlijke Griekse recepten. Haar kookboek 'Yiayiá kookt' is, naast recepten, gevuld met haar persoonlijke ervaringen en inspiratie voor ieder recept. Het kookboek kun je rechtstreeks bij Sancha bestellen via [email protected].

