27 June 2017

Ossenhaas met rozemarijn en tijm

De ossenhaas is het meest malse deel van een rund. Dit is een smakelijk en makkelijk recept om de runderhaas in de oven met rozemarijn en tijm te bereiden.

Ingrediënten voor 10 personen

1 Ossenhaas van ca. 2000 g.

 

Voor de kruidenboter:

1/2 bosje rozemarijn

1/2 bosje tijm

50 g boter

peper en zout

 

 

  1. Haal een uur voor bereiding de ossenhaas en de boter uit de koelkast en laat afgedekt op kamertemperatuur komen.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  3. Verwarm intussen boter in de pan en bak de ossenhaas rondom goudbruin. Haal het vlees uit de pan en laat, losjes afgedekt onder aluminiumfolie, even rusten.
  4. Ris intussen de naaldjes van de rozemarijn en de blaadjes van de tijm en hak ze fijn. Meng de  kruiden door de zachte boter.
  5. Peper en zout de ossenhaas en bestrijk met de kruidenboter. Leg het vlees in een ovenschaal en steek de pen van een kernthermometer in het dikste gedeelte van het vlees. Stel de kernthermometer in op een temperatuur van 52 à 54 °C voor een medium-rare garing.
  6. Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en rooster het tot de gewenste kerntemperatuur is bereikt.

 

Tips!

 

De ossenhaas heeft de vorm van een kegel, hij loopt dus van dik naar dun. Als je het vlees gelijkmatig wilt garen kan je het beste het dunne gedeelte dubbel vouwen en vast binden met een slagerstouw of vaststeken met cocktailprikkers. Zo heeft de ossenhaas over de gehele lengte ongeveer dezelfde dikte.

 

Een simpel, maar heerlijk gerecht. De ossenhaas is een deel van het rund dat niet in beweging komt en dat maakt hem zo ontzettend mals. De tenderloin, zoals het stuk vlees in de US en Engeland wordt genoemd, is daardoor ook gelijk het duurste stuk vlees van een rund. Wij raden daarom aan om een kerntemperatuurmeter te gebruiken tijdens de bereiding. Zo weet je in ieder geval zeker dat je het vlees niet te gaar laat worden.

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »