Dit smakelijke recept met lever is ontwikkeld en geschreven door Sancha Schuurs, schrijfster Yiayiá kookt. In dit verhalenkookboek vind je recepten elk met een persoonlijk verhaal van Sancha. De recepten heeft ze verzameld tijdens haar reizen naar Griekenland, zowel het vaste land als de eilanden. Hieronder vind je het verhaal en het heerlijke het recept.
Het verhaal achter dit recept
In Nederland is eten ‘van kop tot staart’ sinds kort weer populair. In Griekenland is dat principe nooit weg geweest. Grieken gooien zelden eten weg en verwerken alles zoveel mogelijk in de verschillende gerechten. Ook op orgaanvlees zijn ze dol. En ik ook! Heerlijk! Vrienden op Poros namen ons mee naar taverna O Karavolos. “Wij serveren traditionele gerechten, maar wel de wat minder bekende,” vertelde de eigenares. “Zon hebben we slakken op het menu. Maar vandaag hebben we een special: levertjes met paddestoelen en wortel. Door de sinaasappelrasp krijgt het een warme, fruitige smaak.” Ze vertelt het met zoveel enthousiasme, dat ik meteen om ben.
Ingrediënten
- 100 gr biologische Polderhoen kippenlever of Black Angus runderlever
- 500 gr oesterzwammen, in grove stukken gescheurd of champignons, doormidden gesneden
- 2 wortels, julienne gesneden
- 1 bosje bieslook, fijngehakt
- 2 rode uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 sinaasappel, alleen de rasp van de schil
- zout
- zwarte peper uit de molen
- olijfolie om in te bakken
Bereidingswijze
1. Gebruik je kippenlevertjes? Snijd die dan in tweeën. Gebruik je runderlever, snijd die dan in stukken van ongeveer 6 x 6 cm.
2. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Doe er de ui en knoflook in en bak glazig.
3. Verhit ook wat olijfolie in een andere pan op hoog vuur en doe hier de oesterzwam of champignons in. Doe er peper en zout bij en bak tot de paddenstoelen mooi goudbruin zijn.
4. Doe de wortel en sinaasappelrasp bij het ui-/knoflookmengsel. Bak ongeveer twee minuten.
5. Kruid de lever met peper en zout. Doe de lever bij de ui, knoflook, wortel en sinaasappelrasp in de pan en bak in maximaal drie minuten goudbruin. Let op: bak lever niet te lang, want dan wordt die taai.
6. Verdeel de inhoud van beide pannen over vier borden en bestrooi met de bieslook.
Serveertip: Je eet dit gerecht met gekookte aardappelen, aardappelpuree of rijst. Wil je er groenten bij? Dan vormen wortel, rode kool of spruitjes een heel mooie combinatie met deze schotel.
Benieuwd naar meer recepten?
Nog meer van dit soort recepten vind je in het kookboek van Sancha Schuurs: Yiayiá kookt. Het kookboek staat vol gerechten uit de Griekse keuken, altijd aangevuld met persoonlijke verhalen van Sancha. Haar kookboek is te bestellen via [email protected].