Zin in een authentiek Grieks gerecht? Ontdek dit smakelijke recept voor Kioftedes met aardappel, rechtstreeks uit de keuken van Sancha Schuurs, auteur van Yiayiá kookt. Tijdens haar reizen door Griekenland verzamelde Sancha niet alleen smaakvolle gerechten, maar ook de bijzondere verhalen die erbij horen. Wil je weten wat haar inspireerde tot dit recept? Lees dan snel verder!
Inspiratie voor dit recept
De Grieks-Cypriotische keftedes zijn heel anders dan de Griekse versie. Er zit namelijk geraspte aardappel doorheen! Dat geeft ze een verassende smaak en ze zijn ook nog eens heel lekker juicy van binnen.
“Wij noemen ze kioftedes,” vertelt Kaliopi. “Cypriotisch lijkt op het Grieks. Maar door de geïsoleerde ligging en door de invloed van andere talen is het meer een dialect. Net zoals ze bijvoorbeeld in de Dodekanesos en op Chios ook een heel eigen dialect hebben.”
Ik wil graag weten wat er nog meer anders is aan de kioftedes. “De typisch Cypriotische smaakmakers zijn spearmint, kaneel, munt, chili, ui en nootmuskaat. Die combinatie van kruiden en specerijen is een wezenlijk verschil met de kruiding van de keftedes zoals ze die in Griekenland kennen.”
Spearmint heeft een andere, meer kruidige en zoete smaak dan gewone gedroogde munt. Je koopt het bij een Griekse winkel. Een goed alternatief is gedroogde kruizemunt, verkrijgbaar bij onder andere reformzaken en drogisterijen met een uitgebreid assortiment.
Ingrediënten
- 1 kilo rundergehakt- 6 middelgrote aardappelen, geraspt
- 2 uien, fijngehakt
- 1 el zeezout
- zwarte peper uit de molen
- 1 tl kaneel
- 1 muskaatnoot, geraspt
- 2 tl spearmint
- chilivlokken naar smaak
- 1 bosje munt, fijngehakt
- 1 bosje peterselie, fijngehakt
- 3 eieren
- 3 sneeën witbrood zonder korst
- 3 el paneermeel
- 2 tl bakpoeder
- 4 tomaten, grof gehakt
- olijfolie
Bereidingswijze
1. Rasp de aardappelen en knijp uit.2. Doe alle ingrediënten behalve het bakpoeder bij elkaar en meng goed.
3. Zet minimaal een half uur in de koelkast, zodat de smaken zich kunnen vermengen.
4. Laat op kamertemperatuur komen voeg het bakpoeder toe en meng nogmaals goed door.
5. Vorm er kleine balletjes van.
6. Verhit ongeveer 2½ cm olijfolie op hoog vuur in een koekenpan. Voeg de gehaktballetjes toe en bak ze rondom bruin.
7. Voeg dan de gehakte tomaten toe, roer door het braadvocht en warm nog even mee.
Benieuwd naar meer recepten?
Heb je de smaak te pakken? Sancha Schuurs heeft een prachtig kook- en verhalenboek samengesteld, boordevol nog meer heerlijke Griekse gerechten. In Yiayiá kookt deelt ze niet alleen authentieke recepten, maar ook de persoonlijke herinneringen en inspiratie die achter elk gerecht schuilgaan. Wil je dit bijzondere kookboek zelf in huis halen? Bestel het rechtstreeks bij Sancha via [email protected].

