Breng een feestelijke traditie tot leven met de biologische kalkoen van LeJean. Deze bijzondere kalkoen is panklaar, ongekruid en individueel verpakt, ideaal voor wie met zorg en smaak een indrukwekkende maaltijd op tafel wil zetten. Met een gewicht tussen de 3100 en 3400 gram is hij perfect voor een uitgebreid diner tijdens Thanksgiving, Kerst of een ander feestelijk moment.
Herkomst
Onze biologische kalkoenen zijn afkomstig van biologische boerderij Zieslübbe in Duitsland, een familiebedrijf met meer dan 25 jaar ervaring in diervriendelijke veehouderij. Sinds 2013 worden hier de unieke boskalkoenen gehouden, volgens een natuurgetrouwe methode die hun oorspronkelijke leefomgeving nabootst. Dankzij ruime leefomstandigheden, vrije uitloop en een biologische voeding leven de dieren er rustig en gezond. Dat proef je terug in het vlees.
De traditionele Kelly Bronze kalkoen
De Biologische kalkoen is van het langzaam groeiende ras Kelly Bronze, bekend om zijn rijke smaak en fijne structuur. Dit traditionele ras groeit in een natuurlijk tempo op en levert mager, sappig en bijzonder mals vlees met een authentieke, diepe smaakbeleving.
Voordelen van de biologische kalkoen van LeJean
- 100% biologisch en diervriendelijk gehouden op familieboerderij Zieslübbe
- Diepgevroren voor optimale versheid en gemak
- Panklaar en ongekruid, zodat je hem zelf naar wens kunt bereiden
- Langzaam groeiend ras (Kelly Bronze) voor intensere smaak en malser vlees
- Perfect voor feestdagen als Kerst, Thanksgiving of een luxe herfstmenu
Hoe groot moet de kalkoen zijn voor jouw gezelschap
Wil je weten welke grootte kalkoen je het beste kunt bestellen voor jouw gezelschap? Bij LeJean gaan we uit van 450 gram kalkoen per persoon. Dan hebben we het over een panklare kalkoen, zonder vulling maar wel inclusief bot. Daarom is onze biologische kalkoen geschikt voor 6-8 personen.
Past de kalkoen in jouw oven?
Om er zeker van te zijn dat de kalkoen in jouw oven past is het handig om te weten hoe groot de kalkoen ongeveer is. Houdt altijd een paar centimeter speling tussen de kalkoen en de maten van de oven omdat je de kalkoen vaak ook nog in een schaal doet. Voor deze biologische diepgevroren kalkoen kun je uitgaan van de volgende afmetingen: 29 x 18 x 15 cm (lxbxh).
Tip: is de kalkoen iets te lang voor jouw oven? Bind de poten dan omhoog met slagerstouw, zo wordt de kalkoen een aantal centimeter korter.
Hoelang moet de kalkoen ontdooien?
Onze kalkoen is diepgevroren en het is dus belangrijk dat je deze tijdig laat ontdooien. Wij raden altijd aan om dit langzaam in de koelkast te doen. Weten hoe lang je de kalkoen moet laten ontdooien? Wij raden aan 8 uur per 1000 gram. Voor deze biologische kalkoen raden we zo’n 24 - 27 uur aan.
Bereiding van de biologische kalkoen
Voordat je aan de bereiding begint, is het belangrijk dat de kalkoen goed is ontdooid. Hoe lang dat duurt, lees je hierboven. Laat de kalkoen daarna ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur komen buiten de koelkast. Dan kun je aan de slag:
1. Open de verpakking en haal de kalkoen eruit.
2. Zet de oven alvast aan op 180˚C.
3. Verwijder de nek en ingewanden uit de buikholte van de kalkoen.
4. Kruid en vul de kalkoen naar smaak. Inspiratie nodig? Bekijk ons recept!
5. Leg de kalkoen met de borst naar beneden in een braadslede.
6. Gebruik boter om de kalkoen goed in te vetten
7. Braad de kalkoen zo'n 2,5 uur in de voorverwarmde oven op 180˚C, bedruip deze af en toe met het braadvocht.
8. Draai de kalkoen (borstzijde omhoog), verlaag de temperatuur naar 150°C en bak nog 30 minuten.
9. Schakel de grillstand in en laat de kalkoen in ongeveer 15 minuten een krokant korstje krijgen.
10. Laat de kalkoen 25 minuten rusten onder aluminiumfolie voordat je hem aansnijdt.
Tip: steek een thermometer in het dikste gedeelte van je kalkoen. De kalkoen is overal perfect gaar als de thermometer een temperatuur van 72 graden aangeeft.
Serveren van de kalkoen
Na het volgen van onze stappen voor het bereiden van de kalkoen haal je een prachtige goudbruine kalkoen uit de oven. Tijd om hem aan te snijden en te serveren. Zo doe je dat:
1. Leg de kalkoen met de borst naar boven op een (snij)plank en verwijder eventuele touwtjes.
2. Gebruik een vleesvork en steek deze in het midden van de borst, zodat je de kalkoen stevig kunt vasthouden.
3. Begin met de poten. Zet je mes tussen het karkas en een van de poten. Druk het dijbeen met het mes naar buiten en trek het gewricht los. Herhaal dit bij de andere poot.
4. Snijd de filets los. Zet je mes net naast het borstbeen en volg het karkas zo dicht mogelijk, zodat je het vlees netjes van het bot snijdt. Doe dit ook aan de andere kant.
5. Trek de vleugels naar buiten en snijd ze los, zo dicht mogelijk langs de borstkas en door het gewricht.
6. Verwijder de restjes vlees die nog aan het karkas zitten.
7. Snijd het vlees in dunne plakjes en giet het braadvocht eroverheen en dan is het tijd om de kalkoen te serveren!
Biologische kalkoen kopen bij LeJean
Je kunt deze biologische hele kalkoen online bestellen en omdat bezorgen vanaf €70,- gratis is heb je hem extra voordelig in huis. Kom je de kalkoen liever ophalen? Ook dat kan! Je kunt er ook voor kiezen om je bestelling af te halen in ons vleesatelier. Van woensdag t/m vrijdag zijn wij geopend van 09:00 uur tot 17:00 uur en op zaterdag van 09:00 uur tot 12:00 uur. Eerst nog een vraag? Stuur ons dan een mail op [email protected] of bel naar +31(0)702017034.
- Merk: LeJean
- Artikelnummer: 3209
- Herkomst: Duitsland
- Houdbaarheid: 4 maanden na ontvangst
- Leveringsconditie: Diepvries / Quickfrozen
- Kiloprijs: € 34.99
- Samenstelling: 100% Kalkoen
