Picanha (spreek uit als "pikanja") wordt ook wel staartstuk genoemd en dat komt door de plek van de picanha. De picanha bevindt zich namelijk achteraan op de rug van het rund, vlakbij de staart. Dit deel is weinig in beweging, waardoor het vlees botermals is. Het vlees heeft de vorm van een driehoek, een prachtige rode kleur en een mooie dikke vetkap.
Waar komt deze picanha vandaan?
Deze picanha komt van Angus Hereford runderen. Dit kwaliteitsvlees komt van Greenlea, een familiebedrijf uit Nieuw-Zeeland. Greenlea hecht veel waarde aan service en procesvernieuwing. Niet alleen op het gebied van kwaliteit en service, maar ook op de manier van uitbenen, verpakken en produceren. Greenlea runderen zijn afkomstig van lokale boerenbedrijven op Nieuw-Zeeland. Het vlees is puur natuur en grasgevoerd: de runderen eten alleen gras en groeien langzamer dan graangevoerde runderen. Hierdoor bevat grasgevoerd vlees meer Omega-3, maar is het wel iets minder mals.
Algemene bereidingswijze picanha op de bbq
1. Ontdooi de picanha 24 uur lang in de koelkast. Haal het vlees nog niet uit de verpakking.
2. Laat het vlees voor bereiding goed op kamer temperatuur laten komen. Doe dit door de picanha minimaal een uur voor bereiding uit de koelkast te halen.
3. Bereid de bbq voor op indirect grillen, verdeel de bbq in 2 zones: 1 warme op 165 °C en 1 gloeiend hete op 250 °C. Doe dit door het houtskool aan 1 kant van het rooster te leggen.
4. Snijd de 'fat cap' kruislinks in.
5. Bestrooi de picanha met een rub en/of zout en peper.
6. Grill de picanha met de vetlaag naar boven op de warme zone (indirect) totdat een kern temperatuur van ongeveer 50 ˚C.
7. Verplaats de picanha naar de hete zone (directe) en draai de 'fat cap' naar het rooster en laat het vet lekker krokant uitbakken.
8. Steek een kerntemperatuurmeter in het vlees. Houd de volgende kerntemperatuur aan:
- Voor rare: 50 °C-52 °C.
- Voor medium rare: 55 °C-58 °C.
- Voor medium 60 °C-63 °C.
Verder garen dan medium is zonde en af te raden.
9. Laat de picanha 5 minuten tot 'rust' komen onder een theedoek. Hierdoor wordt de picanha nóg malser.
Tip: wrijf de kruiden en zout ook goed tussen de ingesneden vetlaag, hierdoor bak het vet lekker krokant uit.
Grasgevoerde picanha kopen
Met deze grasgevoerde picanha uit Nieuw-Zeeland ben je lekker gezond bezig. Bij online slager LeJean kan je heel eenvoudig zelf je bezorgdag kiezen. En je bestelling wordt ook nog eens gratis thuisbezorgd bij een bestelling vanaf €65. Je kunt je bestelling trouwens ook gratis ophalen in onze winkel in Stompwijk. We zijn van woensdag t/m vrijdag geopend van 09:00 uur tot 17:00 uur en op zaterdag van 09:00 uur tot 12:00 uur. Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via [email protected] of bel naar +31 (0)70 201 7034. We staan elke werkdag voor je klaar en kunnen je meer vertellen over onze picanha.
- Merk: LeJean
- Artikelnummer: 1070101
- Herkomst: Nieuw Zeeland
- Houdbaarheid: 4 maanden na ontvangst
- Leveringsconditie: Diepvries
- Kiloprijs: € 33.99
- Samenstelling: 100% Rundvlees