Met de heerlijke varkenshaassaté van LeJean maak je een compleet Indonesisch bordje! De saté is ambachtelijk met de hand geregen en gemarineerd. Het is heel eenvoudig om zelf pindasaus te maken. En als je toch lekker aan het kokkerellen bent, maak je meteen gebakken jasmijnrijst. De komkommer in het zuur is lekker fris erbij en kun je zelfs al een paar dagen van tevoren bereiden.
Ingrediënten
- 10 stokjes varkenshaassaté
- olie om te grillen
Voor de komkommer:
- 1 komkommer, in dunne plakjes
- 100 ml witte wijnazijn
- kristalsuiker
- 1 tl sambal roedjak
Voor de rijst:
- 500 gr jasmijnrijst
- 1/4 witte kool, in dunne reepjes
- 4 wortels, brunoise gesneden
- 6 lente-uitjes, in ringetjes (alleen het wit, het groene deel gebruik je bij het serveren)
- 2 eieren
- een scheutje melk
- 1/2 tl komijnzaad
- 3 tl vijfkruidenpoeder
- 1/2 tl matchapoeder
- 3 el zoute sojasaus
- zout naar smaak
- sesamolie om in te bakken
Voor de pindasaus:
- 200 gr pindakaas
- 300 ml melk
- 2 el ketjap manis
- 1 tl sambal
- 1 el basterdsuiker
- zout naar smaak
Om te serveren:
- kroepoek
- de achtergehouden groene ringetjes bosui
Bereidingswijze
Komkommer in het zuur:
1. Snijd de komkommer in heel dunne plakken. Dat kan met een mandoline of met een heel scherp mes.
2. Doe de komkommer in een kom of diep bord.
3. Verwarm de azijn met de suiker in een steelpannetje. Breng al roerend aan de kook tot de suiker is opgelost.
4. Roer er de sambal doorheen.
5. Giet het hete mengsel over de komkommer. Zo trekken de smaken goed in.
6. Laat afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast.
Jasmijnrijst voorbereiden:
1. Kook de jasmijnrijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
2. Doe in een zeef en spoel koud, zo voorkom je dat de rijst gaat kleven.
Pindasaus:
1. Meng de pindakaas met de melk in een steelpan en voeg ketjap, sambal en basterdsuiker toe.
2. Breng al roerend aan de kook.
3. Als de saus gaat binden, laat het dan nog even doorkoken tot het de juiste dikte heeft.
4. Proef en breng eventueel op smaak met zout.
Roerei:
1. Doe een scheutje melk met de eieren in een pannetje en zet op het vuur.
2. Als het ei gaat stollen, roer het dan door totdat je een mooi roerei hebt.
3. Dit gaat later door de gebakken rijst.
Varkenshaassaté:
1. Bestrijk de stokjes varkenshaassaté met een neutrale olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie.
2. Verhit een grillpan of koekenpan op hoog vuur of gebruik de barbecue.
3. Grill de varkenshaassaté tot de buitenkant mooi bruin is.
Jasmijnrijst:
1. Verhit ondertussen een wok op hoog vuur.
2. Doe er een scheut sesamolie in, de kool, wortel, de witte ringetjes bosui, het komijnzaad, vijfkruidenpoeder en matchapoeder en bak al opgooiend of omscheppend tot de geuren vrijkomen.
3. Blus af met de sojasaus.
4. Voeg de rijst toe aan de wok en bak al roerend of opgooiend mee.
5. Haal van het vuur en schep er het roerei doorheen.
Maak nu de borden op:
1. Schep op elk bord wat van de gebakken jasmijnrijst.
2. Bestrooi met de achtergehouden groene ringetjes bosui.
3. Leg de satéstokjes naast de rijst en giet daar de pindasaus overheen.
4. Serveer met de komkommer in het zuur en de kroepoek.
Meer van dit soort recepten?
Smaakt dit recept naar meer? Dit recept is samengesteld door Sancha Schuurs, schrijfster van verhalen kookboek 'Yiayiá kookt'. In dit kookboek vind je 125 familierecepten, ieder met een eigen verhaal over de inspiratie voor het recept. Het boek kun je rechtstreeks bij Sancha te bestellen via [email protected].

