Dit heerlijke recept op traditionele wijze geeft je een smaakvolle en rijke bouillon. Perfect als basis voor soep, stoofgerechten of sauzen.
Ingrediënten (voor 2 liter bouillon)
- 1000 gram runderbotten
- 2 uien
- 2 wortels
- 2 stengels bleekselderij
- 1/2 witte kool
- 1 pastinaak
- 1/2 eetlepel peperkorrels
- verse kruiden zoals peterselie en tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1,5 eetlepel appelciderazijn
- 2,5 liter koud water
Benodigdheden
- Grote soeppan
- Zeef
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 220°C
2. Leg de runderbotten op een bakplaat en rooster deze 25 tot 30 minuten tot ze goudbruin zijn. Dit geeft je bouillon een diepere, geroosterde smaak.
3. De uien snij je in vier stukken, de schil laat je eraan zitten.
4. Snij de andere groenten in grove stukken.
5. Doe de runderbotten, groenten, kruiden en azijn in een grote soeppan
6. Voeg het water toe en breng de pan langzaam aan de kook
7. Als het geheel kookt zet je het vuur laag en verwijder je het schuim met een lepel
8. Laat de bouillon minstens 6 uur trekken (liever 8-12 uur voor een rijkere en diepere smaak)
9. Giet de bouillon af door een fijne zeef
Je kunt de bouillon zo’n 5 dagen in de koelkast bewaren maar het is ook ideaal om in kleinere porties in te vriezen.