Deze bereidingswijze op traditionele manier geeft je een heerlijke en rijke bouillon. Perfect als basis voor soep, stoofgerechten of sauzen.
Ingrediënten (voor 2 liter bouillon)
- 1000 gram runderbotten
- 2 uien
- 2 wortels
- 2 stengels bleekselderij
- 1/2 witte kool
- 1 pastinaak
- 1/2 eetlepel peperkorrels
- verse kruiden zoals peterselie en tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1,5 eetlepel appelciderazijn
- 2,5 liter koud water
Benodigdheden
- Grote soeppan
- Zeef
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 220°C
- Leg de runderbotten op een bakplaat en rooster deze 25 tot 30 minuten tot ze goudbruin zijn. Dit geeft je bouillon een diepere, geroosterde smaak.
- De uien snij je in vier stukken, de schil laat je eraan zitten.
- Snij de andere groenten in grove stukken.
- Doe de runderbotten, groenten, kruiden en azijn in een grote soeppan
- Voeg het water toe en breng de pan langzaam aan de kook
- Als het geheel kookt zet je het vuur laag en verwijder je het schuim met een lepel
- Laat de bouillon minstens 6 uur trekken (liever 8-12 uur voor een rijkere en diepere smaak)
- Giet de bouillon af door een fijne zeef
Je kunt de bouillon zo’n 5 dagen in de koelkast bewaren maar het is ook ideaal om in kleinere porties in te vriezen.