Gratis verzending v.a. 70,00
Kies je eigen bezorgmoment
Bezorging tussen 17:00-22:30 uur
9.3Kiyoh
Toegevoegd aan winkelwagen
Bewerk winkelmandje Ga verder met winkelen
Eendenborstfilet met groentenstoof en sinaasappelsaus

Eendenborstfilet met groentenstoof en sinaasappelsaus

minuten lezen

Dit smakelijke recept met onze eendenborstfilet is samengesteld door Sancha Schuurs. Sancha heeft nog veel meer heerlijke recepten die ze verzamelt heeft tijdens haar reizen, elk met een persoonlijk verhaal. Deze recepten heeft ze gebundeld in haar kookboek: Yiayiá kookt. De inspiratie van Sancha voor dit recept vind je hieronder!

Inspiratie voor dit recept

"Voor dit gerecht liet ik me inspireren door twee Franse klassiekers: cassoulet en canard à l’orange. Sinaasappel past heel goed bij eend, maar ook prima bij wortel en bleekselderij. Door al die smaken samen te brengen, ontstaat er een prachtig palet!" aldus Sancha.

Ingrediënten

Voor de eendenborstfilets
-  4 eendenborstfilets
- 2 sinaasappels, zowel sap als rasp
- 1 blaadje laurier

Voor de groenten
- 150 gr gedroogde Franse salami, in kleine blokjes
- 1 ui, kleingesneden
- 1 wortel, in plakjes
- 2 stengels bleekselderij, in plakjes
- 1 prei, in plakjes
- 6 teentjes knoflook, grof gehakt
- 2 laurierblaadjes
- 3 takjes tijm
- 1 liter kippenbouillon
- 250 ml witte wijn
- peper en zout naar smaak 
- olijfolie om in te bakken 

Voor de saus
- 2 kopjes kookvocht van de groenten
- het sinaasappelsap waarin je de eendenborstfilets hebt gemarineerd
- 1 tl honing
- peper en zout naar smaak

Om te serveren
- 1 bosje dille, fijngehakt 

Bereidingswijze

1. Laat de eendenborstfilets ontdooien. Snijd het vet van de eendenborst kruislings in, maar niet door het vlees. Dit helpt het vet beter te smelten als je ze straks bakt.
2. P
ers de sinaasappels. 
3. Leg de eendenborstfilets in het sinaasappelsap, doe er de laurier en de helft van de rasp bij en laat minstens twee uur marineren in de koelkast.
4. Haal de eendenborstfilets uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Maak ondertussen de groentenstoof.
5. Doe een scheutje olijfolie in een grote pan en bak daarin de blokjes salami aan. Doe er de ui en knoflook bij en bak glazig. 
6. Schenk er de wijn en kippenbouillon bij, de resterende sinaasappelrasp, de sinaasappelschillen, knoflook, tijm en laurier en breng aan de kook. Doe het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat een half uur zachtjes koken. Zo wordt de ui lekker zacht en zorgt die straks voor binding.
7. Voeg na een half uur de wortel, bleekselderij en prei toe. Breng opnieuw aan de kook, zet het vier laag en laat met het deksel op de pan ongeveer 20 minuten stoven.
8. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Haal de eendenborstfilets uit de marinade en dep droog. Bestrooi met peper en zout.
9. Leg de eendenborstfilets met het vet naar beneden in de hete pan. Bak 6 tot minuten of totdat het vet mooi is uitgebakken en het vel knapperig is.
10, Draai de eendenborstfilets om en bak 3 minuten tot medium-rare. Bak langer als je de eend meer doorbakken wilt hebben.
11. Haal uit de pan, bedek met aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.
12. Haal de sinaasappelschillen uit de pan met groenten. Giet de groenten af, maar bewaar het kookvocht. Dat heb je nodig voor de sinaasappelsaus. Breng de groenten op smaak met peper en zout.
13. Doe de bloem en een kopje van het kookvocht in een kommetje en klop met een voorkomt garde tot een glad papje.
14. Een kopje van het kookvocht doe je in een steelpannetje samen met het sinaasappelsap, de honing en peper en zout naar smaak. Breng aan de kook en doe er dan al kloppend met een garde het papje bij. Blijf kloppen tot de saus gebonden is.
15. Schik de groenten op borden, leg er de eendenborstfilets op, schenk er de saus over en bestrooi het gerecht met de dille.

Tip: Heb je nog kookvocht van de groenten over? Gooi dit niet weg, want dat is nu een smaakvolle basis waarvan je later nog een frisse soep of saus kunt maken. Je kunt het eventueel in een ijsblokjesvorm gieten en invriezen om later te gebruiken.

Wil je meer van dit soort heerlijke recepten proberen?

Dit recept is slechts een voorproefje van de vele recepten van Sancha. In haar kookboek "Yiayiá kookt" vind je 125 familierecepten uit de Griekse keuken, aangevuld met persoonlijke verhalen en ervaringen van Sancha. Het verhalenkookboek is rechtstreeks te bestellen via [email protected].

Eendenborstfilet met groentenstoof en sinasappelsaus

 

Delen
Categorieën
Dagelijks vlees Rund Varken Gevogelte BBQ Lam Exotisch Seafood Halal Wild Toebehoren ★ Actie ★ Klantenservice Mijn account