Een echte herfstschotel met groenten van het seizoen. De herfst is hét moment voor spruitjes, paddestoelen, pompoen en de Opperdoezer Ronde! De Opperdoezer Ronde is een echt Nederlands seizoensproduct dat door kenners door de romige, lichtzoete smaak als een delicatesse wordt gezien. Deze aardappel is vanaf eind mei tot oktober verkrijgbaar, buiten het seizoen zijn de aardappelrassen Nicola of Bildtstar een prima alternatief.
Ingrediënten
Voor de biefstukken:
- 4 Black Angus biefstukken
- boter om in te bakken
- peper en zout naar smaak
Voor de groenten:
- 1/2 biologische pompoen, in blokjes of reepjes
- 24 spruitjes
- 8 Opperdoezer Ronde aardappelen, gewassen en ongeschild in partjes (buiten het seizoen zijn de aardappelrassen Nicola of Bildtstar een prima alternatief)
- olijfolie om te roosteren
- zout naar smaak
Voor de rode wijnsaus:
- 1 zakje gedroogde paddestoelen
- 10 blaadjes salie, fijngehakt
- 500 ml rode wijn
- 2 sjalotten, fijngehakt
- 12 jeneverbessen, gevijzeld
- een klontje boter
- zout en peper naar smaak
Om te garneren:
- gedroogde malva
- 4 blaadjes salie
Tip: gedroogde paddenstoelen hebben een veel intensere smaak dan verse paddestoelen. Het water waarin je ze weekt, maken de rode wijnsaus nog voller!
Bereidingswijze
Voorbereidingen:
1. Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen.
2. Week de gedroogde paddestoelen 30 minuten in een kommetje warm water.
3. Doe de Opperdoezer Ronde en de spruitjes in een pan kokend water. Laat 8 minuten koken en giet af.
De saus:
1. Doe de boter in een steelpannetje en fruit de rode ui.
2. Blus af met de rode wijn en het weekwater van de paddestoelen.
3. Doe er de gevijzelde jeneverbessen bij en laat de saus inkoken.
4. Pureer met de staafmixer.
5. Voeg de paddestoelen toe en kook nog even door.
6. Haal de pan van het vuur, doe er de salie bij en breng op smaak met peper en zout.
De groente:
1. Verhit een grillpan op hoog vuur.
2. Doe er de aardappeltjes en spruitjes in en rooster ongeveer zes minuten tot ze een beginnen te kleuren.
3. Voeg dan de stukjes pompoen toe en bak mee. De groenten moeten goudbruin worden en mooie streepjes krijgen.
4. Doe er de blaadjes salie bij en bak tot ze knapperig zijn.
5. Bestrooi de groenten van het vuur af met wat zout.
De biefstuk:
1. Dep de biefstukken droog.
2. Kruid ze met peper en zout naar smaak.
3. Verhit een koekenpan op halfhoog vuur.
4. Doe hierin de boter en bak de biefstukken eerst drie minuten aan één kant en dan drie minuten aan de andere kant. Houd je van medium, houd dan vier minuten per kant aan.
5. Haal de biefstukken uit de pan, leg op een bord en laat nog vijf minuten rusten in aluminiumfolie. Zo worden de vleessappen beter verdeeld en wordt de biefstuk malser.
Opmaken van de borden:
1. Leg op elk bord een biefstuk.
2. Schep daar de rode wijnsaus met de paddestoelen overheen.
3. Leg op elke biefstuk een blaadje knapperige salie.
4. Schik de groenten rondom het vlees en bestrooi met de gedroogde malva.
Meer van dit soort recepten?
Dit recept is geschreven door Sancha Schuurs. Wil je meer recepten van haar uitproberen? Bestel dan haar kookboek 'Yiayiá kookt'. In dit kookboek vind je 125 familierecepten, ieder met een eigen verhaal over de inspiratie voor het recept. Het boek is rechtstreeks bij Sancha te bestellen via [email protected].