Voor dit gerecht van aardappelen met worst, aubergine en feta reizen we mee naar het Griekse eiland Skopelos, samen met Sancha Schuurs en haar kookboek Yiayiá kookt. Wat dit boek bijzonder maakt is dat ieder recept wordt verweven met een persoonlijk verhaal of culinaire herinnering van Sancha. Zo ontstaat er een extra dimensie: je leert niet alleen het gerecht kennen, maar ook het verhaal dat erachter schuilgaat.
Het verhaal achter dit recept
"Skopelos is veel mooier dan Skiathos!" zegt Andreas vol overtuiging. We leren hem en zijn broertje kennen als we over de reling van de veerboot hangen om van het uitzicht te genieten. "Maar vanaf nu wordt het er rustig. In de winter wonen er nog maar 4000 mensen." Andreas heeft niks teveel gezegd. Skopelos is prachtig! Al zijn wij er nog altijd niet over uit welk plekje in Griekenland het mooiste is. “Ze hebben allemaal hun eigen charme, laten we het daar maar op houden,” zegt mijn lief.
’s Avonds genieten we van live muziek en van… aardappelen met worst, aubergine en feta. Dat moest nu eenmaal van Andreas. Deze eenvoudige schotel is juist zo lekker door de pure smaken!
Ingrediënten
- 4 barbecueworsten kip of varken, schuin in schijven gesneden
- 4 aardappelen, geschild en in wedges gesneden
- 2 uien, in fijne ringetjes
- 2 teentjes knoflook, grof gehakt
- 2 aubergines, in plakken
- 200 gr feta, in twee plakken en die weer doormidden gesneden
- 1 klein bosje peterselie, fijngehakt
- milde paprikapoeder
- zout
- peper
- 1/2 tl oregano
- olijfolie
Bereidingswijze
1. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de worst mooi bruin.
2. Haal de worst eruit en houd warm.
3. Doe het paprikapoeder in het vet van de worst en bak even tot de geur vrijkomt.
4. Doe er een scheut water bij en doe dan de aardappelwedges in de pan.
5. Terwijl het water kookt, garen ze. Als het water is verdampt, bak ze dan nog even door tot ze goudbruin zijn. De smaak van het vet van de worst trekt in de aardappelen en zorgt voor een volle smaak.
6. Doe ondertussen een beetje olijfolie in een ander koekenpan, zet het vuur hoog en rooster de plakken aubergine erin. Doe dat in delen en laat ze steeds uitlekken op keukenpapier.
7. Bak de knoflook met de uienringetjes tot ze glazig zijn.
8. Schik de worst, aardappelen, aubergine en uienringen op borden. Maak op smaak met peper en zout.
9. Leg er de de plakken feta op. Druppel nog wat olijfolie over de feta en strooi er wat oregano overheen.
10. Bestrooi de borden met de peterselie.
Variatietip: tomaten en/of paprika’s smaken ook prima in deze schotel.
Meer van dit soort recepten ontdekken?
Dit recept komt uit Yiayiá kookt van Sancha Schuurs. Het kookboek staat vol gerechten die de veelzijdigheid van de Griekse keuken laten zien, altijd aangevuld met inspirerende verhalen. Benieuwd naar meer? Het boek is rechtstreeks te bestellen via [email protected].