Gratis verzending v.a. 60,00
Kies je eigen bezorgmoment
Levering tussen 17:00-22:30 uur
9.3Kiyoh
Toegevoegd aan winkelwagen
Bewerk winkelmandje Ga verder met winkelen
(Kerst)kalkoen: product van de maand

(Kerst)kalkoen: product van de maand

minuten lezen

Kalkoen wordt al jaren door de Amerikanen op Thanksgiving gegeten en in Nederland wordt het steeds vaker gegeten. Dat komt niet alleen doordat kalkoen heel lekker is, want het is ook nog eens mager én er kunnen veel mensen van eten. Maar wat kan je allemaal met kalkoenvlees en hoe maak je kalkoen klaar? Je leest het in deze blog!
Kerstdiner Kalkoen LeJean

Kalkoenvlees

Wist je dat kalkoen een hoge hoeveelheid vitamine D, ijzer en proteïne bevat? Dat maakt het ook nog eens een gezond stukje vlees. Het voordeel van kalkoenvlees is dat je er alle kanten mee op kunt, waardoor het ook een heerlijk stukje vlees is voor alledaags. Snijd de kalkoenfilet bijvoorbeeld in blokjes en serveer bij nasi of vervang kip eens door kalkoen.

Kalkoen recept: de klassiekers

De kerstkalkoen is een echte klassieker. Je kunt ervoor kiezen de kalkoen te vullen met bijvoorbeeld gehaktvulling, maar dat hoeft natuurlijk niet. Als je voor een gevulde kalkoen gaat, houd dan 300 gram kalkoenvlees per persoon aan (onbereid) en voor een niet-gevulde kalkoen 450 gram (onbereid). Dan heb je zeker genoeg voor iedereen.

Als je een hele kerstkalkoen gaat bereiden, is het wel belangrijk dat de kalkoen ontdooid is. Hoe lang dat duurt, hangt natuurlijk af van het gewicht. Houd daarom 8 uur per 1000 gram kalkoen aan. Tip: ga voor de verse kerstkalkoen, zodat je de kalkoen niet meer hoeft te ontdooien.

Kalkoen bereiden

Haal de kalkoen 30 minuten voor bereiding uit de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen. Kruid (en vul) de kalkoen met jouw favoriete kalkoenkruiden. Bind de poten van de kalkoen kruislings over elkaar vast met slagerstouw. Benieuwd hoe je de kalkoen kunt vullen? Hier vind je een gevulde kalkoen recept.

Mocht je geen fan zijn van koken, kan je altijd kiezen voor onze kant-en-klare gevulde kalkoen of gevulde kalkoenrollade.

Hoe lang kalkoen in de oven?

Nadat de kalkoen is gekruid, is het tijd om de kalkoen in de oven te doen. Zorg ervoor dat de oven is voorverwarmd op 180 ˚C. Vet de kalkoen in met boter en doe de braadslede met de kalkoen in de oven. Vergeet niet om een kerntemperatuurmeter in het dikste deel van de kalkoen te steken (niet tegen het bot aan) en braad tot een kerntemperatuur van 72 ˚C. Heb je geen kerntemperatuurmeter? Braad de kalkoen dan 30 minuten per 500 gram. Het vlees wordt het lekkerste als je de kalkoen in de oven regelmatig bedruipt met braadvocht.
Bereiden kalkoen van LeJean

Hoe lang gevulde kalkoen in de oven?

Omdat een gevulde kalkoen – zoals de naam al zegt – gevuld is, moet deze nét wat anders bereid worden in de oven. Verwarm de oven voor op 175 ˚C, prik de kerntemperatuurmeter in het dikste gedeelte van het vlees en plaats de kalkoen zo’n 3 uur in de oven (bij een gewicht van 2500 tot 3000 gram) of totdat de kerntemperatuur 80 ˚C is. Bedruip de gevulde kalkoen in de oven minimaal 1 keer met braadvocht voor sappig vlees.

Tip: bekijk van tevoren hoe groot de kalkoen is, zodat je zeker weet dat de kalkoen in de oven past.

Saus bij kalkoen

Je kunt ervoor kiezen een saus bij kalkoen te serveren, denk bijvoorbeeld aan een champignonroomsaus, sinaasappelsaus, portosaus of cranberrysaus. En vergeet natuurlijk niet om groenten bij de kalkoen te serveren, zoals geroosterde peultjes, gestoofde witlof of gegrilde pastinaak. Zo geef jij jouw (kerst)kalkoen een eigen twist!

Kalkoen van LeJean

We vinden het niet alleen belangrijk dat het vlees lekker smaakt, maar ook dat de dieren een goed leven hebben gehad. De kalkoenen uit ons assortiment komt uit de Franse Loire streek. Hier groeien ze langzaam op en eten ze alleen granen en zaden. Hierdoor krijgt het vlees een diepe en rijke smaak en een sappige textuur. Daarnaast bevat het vlees geen toevoegingen zoals antibiotica, waardoor je zeker bent van 100% kalkoenvlees. Meer weten? Neem dan contact met ons op via [email protected] of bel +31 70 201 70 34. We helpen je graag!

 

Delen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Categorieën
Dagelijks vlees Rund Varken Gevogelte Wild Lam Exotisch Seafood Halal BBQ Toebehoren ★ Actie ★ Klantenservice Mijn account