Gratis verzending v.a. 60,00
Kies je eigen bezorgmoment
Bezorging tussen 17:00-22:30 uur
9.3Kiyoh
Toegevoegd aan winkelwagen
Bewerk winkelmandje Ga verder met winkelen
Een heerlijke kerst kalkoen

Een heerlijke kerst kalkoen

minuten lezen

Kalkoen is al jarenlang geliefd in Amerika. Denk bijvoorbeeld aan de bekende Thanksgiving kalkoen of kalkoen tijdens kerst. De laatste jaren wordt de kerst kalkoen ook in Nederland steeds populairder. Dat komt niet alleen doordat kalkoen heel lekker is, want het is ook nog eens mager én er kunnen veel mensen van eten. Maar wat kan je allemaal met dit gevogelte voor kerst en hoe maak je een kalkoen voor kerst klaar? Je leest het in deze blog!

Kerstdiner Kalkoen LeJean kerst-kalkoen

Kalkoen met kerst

Wist je dat kalkoen een hoge hoeveelheid vitamine D, ijzer en proteïne bevat? Nog een goede reden om kalkoen met kerst te eten. Een ander voordeel is dat je er alle kanten mee op kunt, waardoor het niet alleen lekker is tijdens kerst, maar ook voor alledaags. Snijd  kalkoenfilet bijvoorbeeld in blokjes en serveer bij nasi of vervang kip eens door kalkoen.

Kerstkalkoen recept: de klassiekers

Er zijn veel recepten met kalkoen, maar de kerstkalkoen is een echte klassieker. We krijgen vraag de vaak hoeveel kalkoen per persoon voldoende is. Hoeveel kalkoen per persoon ligt eigenlijk een beetje aan wat voor kalkoen je maakt. Je kunt er namelijk voor kiezen de kalkoen te vullen met bijvoorbeeld gehaktvulling, maar dat hoeft natuurlijk niet. Als je voor een gevulde kalkoen gaat, houd dan 300 gram kalkoenvlees per persoon aan (onbereid) en voor een niet-gevulde kalkoen 450 gram (onbereid). Dan heb je zeker genoeg voor iedereen.

Als je een hele kerstkalkoen gaat bereiden, is het wel belangrijk dat de kalkoen ontdooid is. Hoe lang dat duurt, hangt natuurlijk af van het gewicht. Houd daarom 8 uur per 1000 gram kalkoen aan. Tip: ga voor de verse kerstkalkoen, zodat je de kalkoen niet meer hoeft te ontdooien.

Kalkoen kerstmis bereiden

Haal de kalkoen 30 minuten voor bereiding uit de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen. Kruid (en vul) de kalkoen met jouw favoriete kalkoenkruiden. Bind de poten van de kerstkalkoen kruislings over elkaar vast met slagerstouw. Benieuwd hoe je de kalkoen kunt vullen? Hier vind je een gevuld kalkoen recept.

Mocht je geen fan zijn van koken, kan je altijd kiezen voor onze gevulde kalkoen kant-en-klaar of gevulde kalkoenrollade.

Kerstkalkoen in de oven

Nadat de kalkoen voor kerst is gekruid, is het tijd om de kalkoen in de oven te doen. Zorg ervoor dat de oven is voorverwarmd op 180 ˚C. Vet de kalkoen in met boter en doe de braadslede met de kalkoen in de oven. Vergeet niet om een kerntemperatuurmeter in het dikste deel van het vlees te steken (niet tegen het bot aan) en braad tot een kerntemperatuur van 72 ˚C. Heb je geen kerntemperatuurmeter? Braad de kalkoen dan 30 minuten per 500 gram. Het vlees wordt het lekkerste als je de kalkoen in de oven regelmatig bedruipt met braadvocht.

Bereiden kalkoen van LeJean kerst-kalkoen

Gevulde kerst kalkoen in de oven

Omdat een gevulde kalkoen – zoals de naam al zegt – gevuld is, moet deze nét wat anders bereid worden in de oven. Verwarm de oven voor op 175 ˚C, prik de kerntemperatuurmeter in het dikste gedeelte van het vlees en plaats de kalkoen zo’n 3 uur in de oven (bij een gewicht van 2500 tot 3000 gram) of totdat de kerntemperatuur 80 ˚C is. Bedruip de gevulde kalkoen in de oven minimaal 1 keer met braadvocht voor sappig vlees.

Tip: bekijk van tevoren hoe groot de kalkoen is, zodat je zeker weet dat de kalkoen in de oven past.

Saus bij kalkoen met kerst

Je kunt ervoor kiezen een saus bij kalkoen te serveren, denk bijvoorbeeld aan een champignonroomsaus, sinaasappelsaus, portosaus of cranberrysaus. En wat eten bij kalkoen? Ook daar kan je je eigen twist aan geven. Groenten zijn altijd een goed idee bij een kerstkalkoen. Denk bijvoorbeeld aan geroosterde peultjes, gestoofde witlof of gegrilde pastinaak.

Kalkoen voor kerst van LeJean

We vinden het niet alleen belangrijk dat het vlees lekker smaakt, maar ook dat de dieren een goed leven hebben gehad. De kalkoenen uit ons assortiment komt uit de Franse Loire streek. Hier groeien ze langzaam op en eten ze alleen granen en zaden. Hierdoor krijgt het vlees een diepe en rijke smaak en een sappige textuur. Daarnaast bevat het vlees geen toevoegingen zoals antibiotica, waardoor je zeker bent van 100% kalkoenvlees.

Kalkoen met kerst op tijd bestellen

Ga je kalkoen met kerst eten? Vergeet dan niet om op tijd te bestellen. Zo voorkom je stress en kan je zorgeloos genieten van heerlijk vlees. Meer weten? Neem dan contact met ons op via [email protected] of bel +31 70 201 70 34. We helpen je graag!

 

Delen
Categorieën
Dagelijks vlees Rund Varken Gevogelte Wild Lam Exotisch Seafood Halal BBQ Toebehoren ★ Actie ★ Klantenservice Mijn account