Dit heerlijke recept met onze konijnenbouten is samengesteld door Sancha Schuurs, schrijfster van het verhalen kookboek Yiayiá kookt. Met dit kookboek neemt Sancha je mee op een culinaire rondreis door Griekenland. Met recepten vanuit het hele land, die ze heeft verzameld tijdens haar reizen. Iedereen kent natuurlijk de Griekse klassiekers zoals moussaka, stifado en dolmades, maar Griekenland kent nog veel meer heerlijke recepten. Hieronder lees je een heerlijk recept met konijn en het persoonlijke verhaal van Sancha.
Het verhaal achter dit recept
Mijn lief en ik zijn al vaak op Kreta geweest. Vooral de minder toeristische regio’s vinden we leuk. Zo kwamen we ooit terecht in een klein bergdorpje met slechts één taverne waar je kon eten wat de pot schaft.
“Mijn zoon heeft vanmorgen een konijn geschoten,” vertelde Jorgos, de eigenaar. “Kom maar eens kijken wat ik daarmee gemaakt heb!” Hij trok ons de keuken in en tilde een voor een alle deksels van de pannen. “Neem het konijn, dan doe ik er lekker okra en bonen bij. Ik weet zeker dat jullie het lekker vinden!” En daar had Jorgos ongelijk in. Wij vonden het niet lekker, maar heerlijk! “Pende nostimo,” complimenteerde ik hem toen we onze borden leeggegeten hadden. ‘Vijf keer heerlijk’ betekent dat en dat is het grootste compliment dat je in het Grieks kunt geven aan de chef.
Ingrediënten
- 4 konijnenbouten
Voor de marinade:
- 2 koppen witte wijnazijn
- 1 gesnipperde ui
- 3 blaadjes laurier, grof gescheurd
Voor de verdere bereiding:
- olijfolie om in te bakken
- 2 rode uien, grof gesneden
- 4 laurierblaadjes
- 250 ml witte wijn
- 1 liter bouillon
- peper
- zout
- 1 tl nootmuskaat
- een vleugje komijn
Erbij:
- 500 gr okra’s
- 500 gr bonen
- 4 grote iets kruimige aardappelen, in vieren
Tip: Gebruik voor dit gerecht verse okra’s. Als je daar niet aan kunt komen, zijn okra’s uit de vriezer een goed alternatief.
Bereidingswijze
1. Marineer het konijn eerst een nacht in water met azijn, gesnipperde ui en laurier. Door het gebruik van zuur wordt het vlees extra mals.
2. Dep de volgende dag het vlees droog. Kruid met zout, peper, nootmuskaat en komijn.
3. Verhit de olijfolie in een braadpan en braad de konijnenbouten rondom bruin.
4. Doe er dan de wijn en bouillon bij, zet de pan in de oven en laat het in anderhalf uur lekker gaar stoven.
5. Haal het vlees uit de pan en houd warm. Je kunt ervoor kiezen of je de bouten in hun geheel serveert of van de botten plukt.
6. Verse okra’s moet je eerst schoonmaken. Spoel ze goed af.
7. Snijd voorzichtig de steelaanzet eraf. Let op: dat is alleen het bovenste puntje. Snijd de steeltjes niet te ver af om te voorkomen dat er slijm vrijkomt.
8. Doe de bonen, de okra’s en de aardappelen in de saus en kook tot het ongeveer twintig minuten. (Okra's uit blik of pot pas 10 minuten voor het einde van de kooktijd toevoegen.)
Tip: Je kunt er eventueel schijfjes wortel aan toevoegen.
Meer van dit soort recepten ontdekken?
Dit recept hebben wij te danken aan Sancha Schuurs, schrijfster van het kookboek Yiayiá kookt. Een kookboek met 125 familierecepten en elk met een persoonlijk verhaal. Benieuwd naar het kookboek en meer recepten van Sancha? Haar boek Yiayiá kookt is te bestellen via: [email protected].