Gratis verzending v.a. 60,00
Kies je eigen bezorgmoment
Bezorging tussen 17:00-22:30 uur
9.3Kiyoh
Toegevoegd aan winkelwagen
Bewerk winkelmandje Ga verder met winkelen
Wat is beter: houtskool of briketten?

Wat is beter: houtskool of briketten?

minuten lezen

Een lekker (groot) stuk vlees bereiden of een heerlijke klassieke hamburger van de bbq: het lekkere weer vraagt om een gezellige bbq! Weet je nooit of je moet kiezen voor houtskool of briketten? We leggen je alle verschillen uit, zodat jij je nooit meer af hoeft te vragen wat je het beste kunt gebruiken. Dat wordt heerlijk bbq’en.

bbq

Wat is houtskool?

Laten we beginnen met houtskool. Houtskool wordt gemaakt door het verkolen van hout. Niet zo gek dat het houtskool heet dus. Verkolen is eigenlijk het verhitten van hout, waarbij zuurstof beperkt wordt toegestaan. Hierdoor verdampt een groot deel van de vluchtige bestanddelen van het hout. De resten hiervan is houtskool. We zeggen daarom altijd dat de ‘beste houtskool’ bestaat uit een hoog percentage koolstof.

Wat zijn briketten?

De restjes die overblijven bij het produceren van houtskool worden uiteindelijk briketten. Dit wordt gedaan met een bindmiddel. Het bindmiddel zorgt er wel voor dat er bij verbranding in de eerste fase gassen vrijkomen die je liever niet in je eten wil hebben. Daarom moeten briketten altijd eerst op een hoge temperatuur worden verbrand.

Welke gebruik je?

Welke brandstof het beste is, hangt af van je bbq en de manier waarop je grilt. Zo is houtskool ideaal voor dunne stukken vlees, omdat het sneller brandt en sneller hoge temperaturen bereikt. Dat maken briketten dan ook perfect voor het langzaam garen van grote stukken vlees en indirect grillen. Heb je een bbq zonder deksel? Ga dan voor houtskool.

bbqen

De beste houtskool

Als je kiest voor houtskool, wil je natuurlijk weten wélke houtskool je het beste kunt gebruiken. Kortgezegd zijn er 4 verschillende soorten houtskool: beuken, acacia, marabu en quebracho. Dat zegt je misschien nog niet zoveel. Elk van deze soorten heeft zijn eigen compact- en hardheid. En hoe compacter de structuur, hoe warmer en langer het brandt. Hoe maak je dan de keuze? Kijk vooral naar de manier waarop je het product (of producten) wil bereiken. Zo kun je vlees het beste low & slow bereiden met quebracho houtskool. Voor een doorsnee feest-bbq is eiken houtskool met berk prima. Het voordeel van zachter houtskool is dat het makkelijker aan te steken is. Ieder soort houtskool heeft zo zijn voor- en nadelen. De beste houtskool ligt dus aan de producten die je erop wil bereiden.

Houtskool bewaren

Genoeg houtskool gebruikt? Dan kan je de (overige) houtskool makkelijk bewaren in de zak op een droge plek. In de schuur of garage bijvoorbeeld. Supermakkelijk!

De beste briketten

Wat ons betreft zit je met houtskool altijd goed. Kies je toch liever voor briketten? Ga dan voor kokosbriketten. Deze briketten geven geen ongewensten smaken of geuren af, kunnen lang worden gebruikt en zijn ook nog eens duurzaam gemaakt. Het enige wat je hoeft te doen is 20 minuten wachten voordat je kunt beginnen met de bbq!

Advies voor de beste houtskool of briketten

Hopelijk ben je nu helemaal klaar voor een heerlijke bbq. Heb je een vraag over bijvoorbeeld bbq’en, houtskool of ons vlees? Neem dan eenvoudig contact met ons op door te bellen naar  +31 (0)70 201 7034 of een mailtje te sturen naar [email protected]. We staan elke werkdag voor je klaar om al je (vlees)vragen te beantwoorden. Welk vlees leg jij als eerste op de bbq?

Delen
Categorieën
Dagelijks vlees Rund Varken Gevogelte BBQ Lam Exotisch Seafood Halal Wild Toebehoren ★ Actie ★ Klantenservice Mijn account