Over Belfond Bruine Rundsfond
Fond, een essentieel ingrediënt in veel gerechten en beïnvloedt de uiteindelijke smaak en kwaliteit van een gerecht. Het feit dat Belmond ambachtelijke fonds maakt zonder zout, smaakversterker en conserveermiddelen is een positief aspect voor mensen die streven naar gezondere en natuurlijkere ingrediënten in hun maaltijden.
Deze rundsfond is gemaakt van:
Water, rundsbeenderen, kalfsbeenderen, ui, wortel, dubbel geconcentreerde tomatenpuree, varkenszwoerd, selderij, knoflook, tijm, laurier.
Wat is nu het verschil tussen fond en bouillon?
Het verschil tussen bouillon en fond zit in hun bereidingswijze en concentratie. Een fond is eigenlijk niks meer dan een sterk gereduceerde bouillon. Als je bouillon tot ongeveer tweederde inkookt, heb je fond. Een geconcentreerde, intense smaakbasis met een dikkere consistentie vanwege de hogere gelatinegehalte (vooral als het op basis van botten is gemaakt). Fond is de basis voor veel sauzen, omdat ze een intense smaak en meer lichaam aan de saus geven. Maar ook perfect voor de basis van gerechten zoals ragout, paté en andere culinaire toepassingen waar een hoogwaardige smaak en textuur belangrijk zijn.
Bouillon is een heldere vloeistof, die meestal wordt gemaakt door vlees, gevogelte, vis of groenten te koken in water. Het doel is om een smaakvolle basis te creëren voor soepen, stoofschotels of andere gerechten. Bouillon wordt meestal op smaak gebracht met kruiden en specerijen, zoals ui, wortel, selderij, peper en zout. Meestal wordt het niet langdurig ingekookt en blijft over het algemeen dun en helder van consistentie.
Hoe gebruik je het en wat heb je nodig voor bijvoorbeeld een zelfgemaakt jagersaus?
Een goede fond is een belangrijke basis voor het maken van smakelijke sauzen. Dit recept is een perfecte manier om een restaurantwaardige saus thuis te bereiden.
1 potje rundsfond
2 fijngesnipperde sjalotten
100 gr gerookte spekblokjes
150 ml rode wijn
1 takje tijm
2 blaadjes laurier
250 gr champignons
Peper & zout
1 klontje boter
1. Smelt wat boter in de braadpan en fruit de sjalotten. Voeg even later de spekblokjes toe.
2. Overgiet met de rode wijn en voeg een takje tijm en 2 blaadjes laurier toe. Laat het geheel inkoken, zodat de alcohol verdampt en de smaken zich vermengen.
3. Voeg de bruine rundsfond toe en laat de saus een tiental minuten verder pruttelen. Dit geeft de saus de kans om dikker te worden en op smaak te komen.
4. Snijd de champignons in kwartjes en bak ze even aan in een aparte pan. Voeg ze vervolgens toe aan de saus.
5. Kruid de saus af met peper & zout naar smaak. Proef en pas de kruiding indien nodig aan.
6. Neem de pan van het vuur en maak de saus af door er een klontje boter doorheen te roeren. Dit geeft de saus een mooie glans en extra smaak.
Nu heb je een heerlijke jagersaus bereid met een goede fond als basis. Deze saus kan worden geserveerd met rundvlees of wild. Het zal ongetwijfeld een smaakvolle toevoeging zijn aan je maaltijd.
Eet smakelijk!
Extra informatie:
Na opening bewaren in de koelkast en gebruiken binnen 3 dagen.
Belfond Bruine Rundsfond kopen bij LeJean
Bruine Rundsfond/bouillon koop je heel gemakkelijk en snel bij online slager LeJean. Wil je meer weten over fond of het gebruik ervan? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Je kunt bellen naar +31(0)702017034 of mail je vraag naar [email protected]. We staan elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur voor je klaar om je vragen te beantwoorden.
Je kunt er ook voor kiezen om je bestelling af te halen in ons VleesAtelier. Dit is altijd gratis.
- Merk: Belfond
- EAN: 5425036830011
- Artikelnummer: 8090109
- Herkomst: België
- Houdbaarheid: 3 maanden na ontvangst
- Leveringsconditie: Houdbaar
- Kiloprijs: €5.99 per pot
- Samenstelling: Water, rundsbeenderen, kalfsbeenderen, ui, wortel, dubbel geconcentreerde tomatenpuree, varkenszwoerd, selderij, knoflook, tijm, laurier.