Kies je eigen bezorgmoment
Gratis verzending v.a. 50,00
Wekelijkse acties in de nieuwsbrief
Gratis afhalen in de winkel
9.3Kiyoh
Toegevoegd aan winkelwagen
Bewerk winkelmandje Ga verder met winkelen
Varkenswangen product van de maand november

Varkenswangen product van de maand november

minuten lezen

Over varkenswangen

Veel mensen vinden het idee van een varkenswang - ook wel varkenskonen genoemd - wat gek. Maar geloof ons, varkenswangen zijn het proberen waard. Varkenswangen hebben een heerlijke, typisch eigen smaak en zijn niet te vergelijken met andere stukken varkensvlees. Varkenswangen zitten vol smaak en bevat nog enkele pezen. Dit maakt het vlees ideaal om te stoven of low & slow te bereiden. Het wordt dan ook afgeraden om de varkenswangen te bakken. Tijdens het stoven lossen de pezen op en worden de varkenswangen lekker sappig. Heerlijk varkensstoofvlees dus.

Waar komen varkenswangen vandaan?

De varkenswangen van LeJean komen uit Nederland. Maar wat is een varkenswang precies? Komt het nu echt van de wang? Ja! Varkenswangen zijn de kaken (of kaakspieren) van het varken. Om precies te zijn maken varkenswangen deel uit van de spieren van de onderkaak van het varken, met dwarslopende lange spiervezels. Dit deel van het varken beweegt veel, waardoor varkenswangen valt onder echt werkvlees. Dit zorgt voor de intense smaak. 

Ibérico varkenswangen komen uiteraard ook van de kaak van het varken, maar het verschil met 'gewone' varkenswangen is het varkensras. Ibérico vlees komt van het Pata Negra varken uit Spanje. Het grootste verschil zit in de vetadertjes. De vetadertjes - het intramusculair vet - zijn fijn en vergelijkbaar met Wagyu runderen. Doordat de varkens kruiden, grassen en eikels eten, krijgt het Ibérico vlees een nootachtige smaak. 

Varkenswangen bereiden

Varkenswangen zijn dus ideaal om te stoven. Maar hoe kun je varkenswangen bereiden? Je kunt ervoor kiezen om de varkenswangen te stoven in de pan, in de oven of bereid de varkenswangen op de barbecue. Perfect om te serveren op een koude herfstdag, maar ook lekker om te serveren als tapashapje in de zomer. Na het stoven zal het vlees botermals zijn. Zorg er wel altijd voor dat de varkenswangen ontdooid zijn voordat je gaat bereiden. De grootste vliezen zijn al verwijderd, dus je hoeft de varkenswangen niet verder te ontvliezen. 

In de pan
Als je ervoor kiest om de varkenswangen in de pan te bereiden (voor een stoofpotje), hoef je niet veel kruiden toe te voegen. Peper en zout is voldoende. Snijd de varkenswangen eerst in vierkantjes en voeg de kruiden daarna toe. Bak het vlees in de pan en zorg ervoor dat het goed is dichtgeschroeid. Bak daarna de ui mee en voeg vervolgens ook wat bloem en water (of bier naar keus) toe. Roer alles goed door elkaar. Voeg daarna een bouillonblokje toe en nog wat bier. Laat het koken en zet vervolgens het vuur laag. Snijd ondertussen de groente die je wilt gebruiken voor het stoofpotje. Als het vlees een uur lang heeft gestoofd, kun je de groente toevoegen. Laat het geheel daarna nog 30 minuten sudderen. 

In de oven
De oven is zeer geschikt om varkenswangen in te stoven. Let er wel op dat de wangen ook echt kunnen stoven. Gebruik hier bijvoorbeeld kokosmelk voor. Het uitgebreide recept vind je hier.
Voordat de varkenswangen de oven in kunnen, is het belangrijk dat de oven verwarmd is op 160 °C. Ondertussen kunnen de varkenswangen op een grote schaal gelegd worden. Smeer ze vervolgens rijkelijk in met de olijfolie en bestrooi ze met het zeezout. Schenk de kokosmelk daarna in de schaal. Doe er zoveel kokosmelk in dat de varkenswangen 'onder' staan. Dek de schaal vervolgens af met aluminiumfolie en zet het in de voorverwarmde oven. Laat de wangen ongeveer 2 uur lang stoven. Kijk na 2 uur stoven of de varkenswangen zacht zijn. Zijn ze nog niet zacht? Gaar dan nog even wat langer. Heb je een kerntemperatuurmeter? Dan kun je een kerntemperatuur van 95  °C aanhouden.

Op de barbecue
Varkenswangen zijn niet alleen lekker in de koude maanden, want ook in het warme seizoen kun je van dit vlees genieten.
Wrijf de varkenswangen minimaal 6 uur van te voren in met een rub, bijvoorbeeld Pink Devil van No Rubbish. Leg vervolgens wat kersenhout in water. Maak de barbecue daarna klaar voor de minion snake methode. Bij deze methode maak je langs de rand van de ‘ketel’ een slang van briketten. Steek deze slang van tevoren aan één kant aan met opgewarmde briketten. De hitte gaat dan van briket naar briket, en dat zorgt ervoor dat het langzaam opbrandt. Ideaal om lang te roken/grillen op lage temperatuur. 
Als je dit hebt gedaan, kun je ervoor kiezen om een aluminium bakje (of vuurvast bakje) met water te vullen. Zet deze in het midden van je barbecue. Dit houdt de temperatuur en vochtigheid op peil. Na 45 minuten kun je het kersenhout uit het water halen en in een aluminium bakje doen. Dek af met aluminiumfolie en prik er wat gaatjes in. Steek vervolgens 6 briketten aan en leg ze tegen de koude briketten in de barbecue. Leg het bakje met kersenhout op de eerste kolen. Als de barbecue ongeveer 110 °C is, kunnen de varkenswangen erop. Grill ze boven het bakje met water. Laat de varkenswangen 2 uur lang roken en houd hierbij de temperatuur van de barbecue in de gaten. Leg de varkenswangen in aluminiumfolie en voeg wat appelsap, boter en barbecuesaus toe aan de varkenswangen. Laat de varkenswangen vervolgens nog een keer 2 uur lang roken. Zijn de 2 uur voorbij? Haal het vlees dan van het de folie en laat het rustig 1 uur lang drogen op de grill. Je kunt het vlees soms even insmeren met wat barbecuesaus. 

Wat kun je serveren bij varkenswangen? Varkenswangen zijn veelzijdig te combineren. Serveer bijvoorbeeld met friet, rijst, wintergroenten (zoals pompoen, zoete waardappelen, pastinaak) of aardappel(puree).

Meer informatie nodig?

Hopelijk hebben we de vraag 'wat zijn varkenswangen?' voor je beantwoord. Heb je toch nog vragen over varkenswangen? Neem dan contact met ons op via [email protected] of bel ons via +31 70 201 70 34. We vertellen je graag meer over ons assortiment. De lekkerste varkenswangen koop je bij LeJean.

Delen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Categorieën
Rund Varken Gevogelte Wild Lam Exotisch Seafood Halal Toebehoren BBQ ★ Actie ★ Klantenservice Mijn account