Over de picanha
De picanha ligt tegen de dikke lende, aan de achterkant van het rund, dichtbij de staart. Daarom wordt het in het Nederlands ook wel staartstuk genoemd. De picanha heeft een karakteristieke vetlaag waaraan dit braadstuk zijn populariteit te danken heeft. In Brazilië wordt de picanha veel gebruik voor de Churrasco-grillschotel. In Frankrijk wordt het stuk de coulotte steak genoemd en beschouwd als een ware delicatesse.
Waar komt deze picanha vandaan?
Het Ierse rundvlees heeft een sterke rode kleur, is fijnkorrelig, mooi gemarmerd en sappig en zacht, zelfs na het braden. Ons Ierse rundvlees komt uit het uitgestrekte weiland van Ierland. Door de ideale klimatologische omstandigheden op het eiland kunnen runderen van maart tot oktober genieten van een lange beweidingsperiode. Deze picanha weegt zo'n 1100 gram en is daarom goed geschikt om met 3 tot 4 personen van te eten.
Algemene bereidingstips
1. Ontdooi de picanha in de koelkast gedurende 24 uur.
2. Laat het vlees voor bereiding goed op kamertemperatuur laten komen (haal uit de koelkast minstens 1 uur voor bereiding).
3. Bereid de bbq voor op indirect grillen (140 °C). Verdeel de bbq in 2 zones: een warme (165 °C) en een gloeiend hete (250 °C) zone. Doe dit door het houtskool aan 1 kant van het rooster te leggen.
4. Snijd de mooie vetlaag kruislinks in.
5. Bestrooi de picanha met een rub en/of zout en peper.
6. Grill de picanha met de vetlaag naar boven op de warme zone (indirect) totdat een kern temperatuur van ongeveer 50 °C.
7. Verplaats de picanha naar de hete zone (directe) en draai de vetlaag naar het rooster en laat het vet lekker krokant uitbakken. Houd voor deze steak de volgende kerntemperaturen aan:
- Rare: 50 °C -52 °C
- Medium rare 55 °C- 58 °C
- Medium 60 °C - 63 °C, verder garen dan medium is zonde en af te raden.
8. Laat de picanha tot rust komen onder een theedoek totdat de kerntemperatuur is bereikt.
Tip: wrijf de kruiden en zout ook goed tussen de ingesneden vetlaag, hierdoor bak het vet lekker krokant uit!
Deze picanha heb je zo in huis
Heb je vragen over deze grasgevoerde Ierse picanha of een ander product? Neem dan gerust contact op met ons op. Bel naar +31(0)702017034 of kom langs in onze winkel. Als je op een doordeweekse dag vóór 10:30 uur bestelt, heb je je bestelling vaak dezelfde avond al in huis! Komt dat niet uit? Geen probleem. Je kunt bij het afrekenen zelf de bezorgdag kiezen.
- Merk: LeJean
- Artikelnummer: 1060102
- Herkomst: Ierland
- Houdbaarheid: minimaal 5 maanden na ontvangst
- Leveringsconditie: Diepvries
- Kiloprijs: € 26.99
- Samenstelling: 100% Rundvlees