Jodenhaas

LeJean Diamanthaas Black Angus

ca. 550 gram

€17,59

Jodenhaas

Indien je voor het eerst de benaming ‘jodenhaas’ tegenkomt zal je misschien wat verbaasd opkijken. De benaming van dit vlees heeft dan ook te maken met de vroegere joodse spijswetten. Dit stuk vlees heeft echter meerdere benamingen, zoals bijvoorbeeld diamanthaas of schouderhaas. In het Engels wordt vlees ook wel Jewish fillet of beef shoulder petite tender genoemd. De anatomische naam van het stuk vlees is musculus teres major. Best interessant allemaal, maar wat mag je verwachten van dit heerlijke stuk vlees, waar komt het vandaan en hoe bereid je het? Dat en meer lees je hieronder.

De oorsprong van de jodenhaas

Wanneer we het hebben over jodenhaas bedoelen we een stuk rundvlees dat zich bevindt rondom de schouders van een koe. Dit vlees is te herkennen aan de langwerpige vorm en heeft meestal een gewicht van tussen de 350 en de 500 gram. De diamanthaas uit het assortiment van LeJean is afkomstig van graangevoerde Black Angus runderen, waardoor dit vlees extra vet bevat. Dit extra vet heeft dan ook zeker een positieve invloed op de smaak van het vlees.

Zoals je in de introductie al even kort hebt kunnen lezen is de benaming jodenhaas terug te leiden naar de vroegere Joodse spijswetten. Door deze wetten was het namelijk verboden voor Joden die koosjer eten om vlees te eten dat afkomstig is van de achterbout van de koe. Dit zorgde er dan ook voor dat Joden bijvoorbeeld geen ossenhaas mochten eten en dus gingen ze al snel op zoek naar een ander stuk rundvlees. Deze vervanger werd gevonden in de vorm van de diamanthaas en vandaar dat dit deel ook weleens jodenhaas wordt genoemd. De naam diamanthaas is overig afkomstig van het feit dat je met een beetje creativiteit de vorm van een diamant in het stuk vlees kan herkennen.

De kenmerken

Een jodenhaas is een heerlijk stuk mals vlees. De malsheid kan namelijk vergeleken worden met die van een ossenhaas. Toch is dit vlees bij lange na niet zo bekend in ons land als de ossenhaas. Wij van LeJean vinden dit natuurlijk enorm zonde, aangezien dit vlees bijvoorbeeld een stuk voordelig is dan ossenhaas, maar daarnaast nog altijd heerlijk van smaak is. Tevens is de bereiding relatief eenvoudig en komt hier bijvoorbeeld een stuk minder bij kijken dan bij een een flank steak het geval is. Hierdoor kan je binnen een relatief kort tijdsbestek een heerlijk stuk vlees op tafel zetten.

De bereidingswijze

Hoewel er verschillende mogelijkheden zijn om een jodenhaas te bereiden, zijn we bij LeJean van mening dat het vlees het beste op smaak komt door het vlees kort te bakken in de pan en vervolgens verder te laten garen in de oven. Voordat je hier echter mee aan de slag gaat is het belangrijk om het vlees minimaal een uur voor de daadwerkelijke bereiding uit de koelkast te halen. Hierdoor komt het vlees namelijk op kamertemperatuur, wat de bereiding een stuk eenvoudiger maakt. Zodra je het vlees uit de koelkast hebt gehaald zet je alvast de oven aan en verwarm je deze tot een temperatuur van 180 °C. Marineer het vlees vervolgens ligt met wat zout en smeer de jodenhaas eventueel in met wat olijfolie. Plaats vervolgens een stuk boter of olijfolie in de pan en laat het vlees goed garen totdat er een bruine kleur is ontstaan. Haal het vlees uit de pan en stop deze in de voorverwarmde oven gedurende 6 tot 8 minuten. Dit zal resulteren in een jodenhaas die gegaard is als rare. Natuurlijk is het altijd mogelijk om het vlees wat langer te garen indien je hier de voorkeur aan geeft. Tot slot is het belangrijk om het vlees zo’n 10 minuten te laten rusten op aluminiumfolie of een theedoek, voordat je uiteindelijk het vlees gaat aansnijden.

Meer weten?

Heb jij behoefte aan meer tips voor de bereiding van een jodenhaas of heb je andere vragen die je aan ons wilt stellen? Twijfel dan geen seconde om telefonisch of via e-mail contact met ons op te nemen. Bel naar (0)70 201 7034 of stuur een e-mail met je vraag door naar [email protected] Eventueel is het ook nog mogelijk om gebruik te maken van de chatfunctie óf het contactformulier op de website indien dit je beter uitkomt. In ieder geval kunnen wij je verzekeren dat wij ons best doen om al je vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden. Bestel vandaag nog jouw jodenhaas bij LeJean.nl en geniet van een smaakvol en mals stuk vlees.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »