29 October 2019

Thanks Giving Kalkoen

Een hele kalkoen bereiden en op tafel presenteren is altijd feest, met Thanks Giving, Kerst of gewoon eens tussendoor.

Ingrediënten;

1 Kalkoen 2.5-3.0 kilo

300 gr gehakt

4 sneetjes wit geroosterd brood in blokjes

6 tenen knoflook

3 sjalotten, fijn gesneden

1 ei

2 stengels selderij gehakt

1 schil van citroen geraspt

250 gram roomboter

2 glazen sherry

2 el bloem

500 ml kippenbouillon

 

Voorbereiding;

Laat de kalkoen op temperatuur komen

Verwarm de oven voor op 175 ºC

Meng het gehakt met brood, knoflook, sjalotten, selderijblad, citroenrasp en het ei. Kruid met zwarte peper en gemalen zeezout.

Vul de buikholte van de kalkoen met deze gehaktvulling. Bind als laatste de poten kruislings over elkaar vast met slagers-touw. Leg de Kalkoen in een braadslee.

Laat de boter smelten en giet de sherry hierbij. Schenk over de kalkoen royaal het botermengsel.

Bereiding;

Plaats de kalkoen met ovenschaal in de voorverwarmde oven. Plaats een vleesthermometer in de dij van de kalkoen (let op niet tegen het bot aan)

De kerntemperatuur dient 80 ºC te bereiken.

Bedruip ieder 1/2 uur de kalkoen goed met het botermengsel uit de ovenschaal.

Dit voorkomt uitdrogen van de borstfilet. Een eventuele optie is om de kalkoen te bedekken met gerookt ontbijtspek.

Na circa 3 uur is de kalkoen gaar, test met behulp van een thermometer of prik voorzichtig in de dij, daar dient helder vet uit te komen.

Haal de kalkoen uit de oven en laat hem daar minimaal 10 minuten rusten onder aluminiumfolie voordat u deze aansnijdt.

Voor de jus;

schenk het braadvet uit de braadslee met de aanbaksels in een steelpan. Klop er voorzichtig de gezeefde bloem doorheen en voeg daarna in kleine beetjes de kippenbouillon toe.

Serveer de kalkoen op een grote schaal en serveer de jus apart.

Lekker met eigengemaakte aardappel-puree en geroosterde groente.

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »