Picanha (staartstuk)
Op de eindeloze weiden van de Argentijnse pampa's groeien uitstekende kwaliteitskoeien. De basis voor ons eersteklas Argentijns rundvlees. Argentinië is 12.000 kilometer vliegen van ons af. Een land dat 70 keer zo groot is als Nederland met 34 miljoen inwoners en 54 miljoen runderen. Wij ontvangen ons Argentijns rundvlees rechtstreeks per zeevracht via Rotterdam. Op dit moment heeft het vlees ongeveer 20 dagen gehad om te rijpen.
Voeding
Het smakelijke Argentijnse rundvlees is afkomstig van vee dat opgroeide in de uitgestrekte Argentijnse weiden in een natuurlijke omgeving. De laatste 100 dagen worden de runderen gevoerd met meerdere soorten "granen" voor de ontwikkeling van het intramusculaire vet en smaak van het vlees
Constante Kwaliteit
Argentijns vee zorgt voor consistente en hoogwaardige vleeseigenschappen. Het is stevig van consistentie, sappig en aromatisch van smaak. Laat deze steaks smelten op je tong, want niet voor niets is het Argentijnse Rundvlees een must in alle goede steak restaurants!
Deze picanha van 100 dagen graangevoerde runderen met prachtige vetlaag is echt een meesterstuk op de BBQ. De picanha, in het Nederlands ook wel staartstuk genoemd, zit aan de platte bil vast. Picanha is al jarenlang geliefd in Brazilië, maar vindt ook steeds vaker in Nederland zijn weg onder de fervente barbecuers en echte vleesliefhebbers. Onze favoriete bereiding is op de barbecue!
Algemene Bereidingstips
De picanha of staartstuk ligt tegen de dikke lende, aan de achterkant van het rund dicht bij de staart, vanwaar de Nederlandse naam staartstuk. De Picanha heeft een karakteristieke vetlaag waaraan dit braadstuk zijn populariteit te danken heeft. In Brazilië is de Picanha het favoriete deel dat vaak geserveerd wordt in barbecue restaurants.
Temperatuur BBQ: 140 graden
Duur: variabel
Techniek: Direct/Indirect
- Ontdooi de Picanha in de koelkast gedurende 24 uur
- Laat het vlees voor bereiding goed op kamer temperatuur laten komen (haal uit de koelkast minstens 1 uur voor bereiding).
- Bereid de bbq voor op indirect grillen, verdeel de BBQ in 2 zones, 1 warme (165˚C)- en 1 gloeiend hete(250˚C) zone door het houtskool aan 1 kant van het rooster te leggen.
- Kruislinks insnijden van de “fat cap”
- Bestrooi de Picanha met een rub en/of zout en peper
- Grill de Picanha met de vetlaag naar boven op de warme zone (indirect) totdat een kern temperatuur van ongeveer 50 graden.
- Verplaats de picanha naar de hete zone (directe) en draai de “fat cap” naar het rooster en laat het vet lekker krokant uitbakken.
- Temperaturen
- Rare 50-52
- Medium rare 55-58
- medium 60-63, verder garen dan medium is zonde en af te raden.
9.Temperaturen
10. Laat de picanha tot “rust” komen onder een theedoek
Tip: wrijf de kruiden en zout ook goed tussen de ingesneden vetlaag, hierdoor bak het vet lekker krokant uit!
- Merk: LeJean
- Artikelnummer: 1040101
- Herkomst: Argentinië
- Houdbaarheid: minimaal 4 mnd na ontvangst
- Leveringsconditie: Diepvries
- Kiloprijs: €36,99
- Samenstelling: 100% Rundvlees
