Flat iron steak

LeJean Flat Iron Steak

ca. 450 gram

€18,89
LeJean Sukadelappen Black Angus

ca. 500 gram

€11,75

Flat iron steak

De flat iron steak, ook wel ‘sukade’ of ‘sukadelap’ genoemd in het Nederlands, is een relatief goedkoop, maar heerlijk stuk vlees. Hoewel de meeste mensen dit vlees gebruiken als stoofvlees, is het echter ook mogelijk om het gehele stuk te braden of te grillen. Hiervoor het echter wel noodzakelijk dat de sukade wordt gesplitst en de zeen eruit wordt gesneden. Het resultaat? Een heerlijke malse steak. Voor extra smaakvolle sukadelappen raden wij je aan om te kiezen voor de variant die afkomstig is van de Black Angus runderen.

Wat is een flat iron steak?

De flat iron steak wordt gesneden uit de sukade van een rund. Hoewel we in Nederland sukadevlees vooral gebruiken als stoofvlees, is het tevens mogelijk om hier heerlijke stukken mals vlees uit te snijden. Het vlees is afkomstig van de schouderen van een rund. Het vlees heeft een malse structuur en indien je kiest voor een steak van een graangevoerde koe ben je tevens verzekerd van extra vetmarmering. Dit zal zorgen voor nog meer extra smaak.

In tegenstelling tot een sukadelap wordt er bij een flat iron steak de aanwezige zeen weggesneden. Deze zeen zorgt er namelijk voor dat het vlees taai kan worden wanneer deze op een hoge temperatuur wordt gegaard. Door de zeen te verwijderen blijven er uiteindelijk twee malse flat irons steaks over. De naam is overigens ontleent aan het feit dat de steak over de gehele lengte plat is. Hierdoor wordt het extra makkelijk om het vlees te garen in de pan, de oven of op de barbecue.

De bereidingswijze

Een flat iron steak is te bereiden op verschillende manieren. De meest optimale smaak zal je echter ervaren wanneer je het vlees op de barbecue bereidt. Maak hiervoor altijd gebruik van twee verschillende warmtezones op de barbecue én zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is, voordat je deze uiteindelijk op de barbecue zal plaatsen. Wij raden een temperatuur van 250 – 300 °C voor de heetste zone. Voor de minder warme zone is een temperatuur van 115 – 125 °C voldoende. Plaats de steak allereerst op de heetste zone en gril beide kanten enkele minuten lang. Vervolgens is het zaak om het vlees op de minder hete zone te leggen, totdat het vlees een kerntemperatuur van zo’n 50 °C heeft bereikt. Laat de flat iron steak vervolgens enkele minuten rusten op een theedoek of in aluminiumfolie, zodat alle sappen gelijkmatig over het vlees worden verdeeld. Snijdt het vlees in verschillende dunne plakken en voeg eventueel wat zout en peper toe voor extra smaak. Serveer de steak tot slot aan jezelf of aan je gasten.

Hiernaast is het echter ook mogelijk om de steak te bereiden in een pan in en in de oven. Zorg er ook hier weer voor dat het vlees op kamertemperatuur is. Bak ten eerste het vlees in de pan aan beide kanten goed bruin en verplaats het vlees vervolgens naar de oven met een temperatuur van 80 °C. Laat het vlees garen totdat er een kerntemperatuur van maximaal 50 °C is bereikt. Laat ook deze flat iron steak weer enkele minuten rusten en snijdt het vlees in dunne plakken. Voor extra smaak kan je eventueel wat peper en zout toevoegen.

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen over een flat iron steak die je graag met ons wilt delen? Dan is dit natuurlijk altijd mogelijk en wij stimuleren dit dan ook altijd. Neem telefonisch contact met ons op door te bellen naar (0)70 201 7034 of stuur een e-mail naar [email protected] Eventueel is het ook mogelijk om gebruik te maken van de chatfunctie of het contactformulier op onze website indien je hier de voorkeur aan geeft. Wij zullen je vragen en/of opmerkingen zo spoedig mogelijk in behandeling nemen. In ieder geval mag het duidelijk zijn dat je voor de aanschaf van een flat iron steak bij LeJean aan het juiste adres bent.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »